Снимка: Reuters

Спасяването на КТБ трябва да се случи при възможност с частни средства, но да не се изключва напълно и държавна намеса. Това трябва да стане при ясен план на БНБ как да процедира с банката, който да оповести на обществото и да го успокои.

Около тази позиция се обединиха Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата, и Димитър Манолов, заместник-председател на КТ „Подкрепа“, пред БНТ. Двамата са и членове на Експертния съвет на работодатели и синдикати, които анализират ситуацията в поставената под особен надзор банка.

Преди всичко действията на централната банка за КТБ трябва да са в посока да се запази бизнесът, тоест мерките да са в полза на вложителите и това да е водещото при оздравяване на банката, каза Димитров.

Манолов посочи, че вече за никого няма съмнение, че в момента БНБ е „под страшен натиск отнякъде”. Затова и предстоящият утре протест ще е под наслов „Искров, кажи си!”.

Още по темата
По думите му има срокове, в които оздравителните мерки за банката биха имали смисъл, но ако продължи ситуацията, при която нищо не се предприема, институцията ще се унищожи от самосебе си.

Валери Димитров обърна внимание, че всички политици трябва да са загрижени за ситуацията около КТБ, защото може да се окаже, че държавата трябва да влезе в нея като спасител. По възможност трябва да се избегне ангажиране на парите на данъкоплатеца, каза експертът, но не изключи напълно и такъв вариант.

Според Манолов трябва да се говори за инвестиране на публични средства в КТБ, а не за наливане на такива. По думите му, ако държавата даде пари за банката, тя трябва да си ги върне, и то с печалба.

Валери Димитров обобщи, че ако се стигне до производство по несъстоятелност, трябва да стане публично ясно какъв е кредитният портфейл на банката и кои са лицата, които са задлъжнели.

БНБ мълчи в неподходящ момент, смятат експертите. Тя трябва да влезе в диалог с обществото. Вижда се очевидно нежелание на централната банка да работи по казуса, а вместо това трябва да вземе решение и час по-скоро да съобщи плана си за КТБ, смятат експертите.

От институцията обаче нееднократно посочиха, че през последните месеци срещу банковия сектор са извършени криминални атаки.

Така например напрежението около Първа инвестиционна банка е възникнало вследствие на организираната криминална атака и бе преодоляно в рамките на дни. Тогава около сулучващото се с банката бяха извършени арести с обвинение за насаждане на банкова паника и разпространение на невярна информация.

Криминална атака е имало и в случая с КТБ, заради което бе сезирана прокуратурата.

В резултат на предприеманите мерки банковият сектор в момента функционира нормално, посочват от централната банка. На този фон продължава работата по оценка на състоянието на КТБ, като се очаква повече яснота да има през месец октомври. Преобладаващите настроения сред политическите сили, а и в експертния съвет за бъдещето на банката, са по посока оздравяване и подновяване на дейността на финансовата институция без ангажиране на държавен ресурс.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase