Георги Близнашки участва в отбелязването на днешния Ден на миньора. Снимка: БТА

Да отпадне забраната върху проучванията за възможностите за добив на шистов газ в България – това поиска ръководството на Българската минно-геоложка камара (БМГК) от премиера Георги Близнашки. На събитие по случай днешния празник на миньорите Лъчезар Цоцорков, председател на БМГК, връчи на Близнашки 15 предложения за развитието на сектора.

Едно от тези предложения е свързано с шистовия газ. Според БМГК е необходимо „да се изяснят рисковете и потенциалните възможности за диверсификация на газовите доставки и намаляване на цената на газа“.

От Камарата смятат, че правителството, съвместно с бизнеса, трябва да предприеме спешни мерки за подобряване на бизнес средата и привличане на инвестиции. В предложенията е записано, че Министерският съвет трябва да приеме подготвения проект за Национална стратегия за устойчиво развитие на минната индустрия.

Според представителите на бранша в момента се спекулира с въпроса за концесионните такси, затова следващото предложение е икономическото министерство и МС да излязат с категорична позиция по въпроса.

Браншът годишно формира около 4 - 5% от БВП, пряко заетите в него са 30 000, а косвено се създават още 120 000 работни места, мотивира предложенията Лъчезар Цоцорков. Това е един от най-добре развиващите се отрасли на икономиката с голям принос за износа на страната, допълни той.

„Минерално суровинната индустрия създава ресурсната основа на съвременната икономиката. За нас е важно този отрасъл да се развива динамично“, каза премиерът Георги Близнашки.

Добивната индустрия в България през 2013 г. отчита спад с около 7,5% спрямо 2012 г., посочи Цоло Вутов, собственик на „Геотехмин“, който представи данните на БМГК за развитието на сектора.

Вутов допълни, че минната индустрия е изправена пред предизвикателството за по-пълноценно оползотворянане на земните недра, заради една от бъдещите големи глобални заплахи пред човечеството - проблемът с ресурсите.

По данни на БМГК общият добив на полезни изкопаеми в натурално изражение в България през 2013 г. е 79 млн. тона. Регистрираният общ спад е характерен за почти всички подотрасли с изключение на добива на скалнооблоцивъчни материали, където е отбелязан ръст от 24%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase