Ангел Семерджиев. Снимка: Булфото, архив

Режим на тока заради недостиг на производството не може да има, убеден е бившият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, въпреки че служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева предупреди, че такъв сценарий ни заплашва още тази зима, ако не се предприемат мерки за подобряване на състояние на мрежата.

Още по темата
„Ние имаме достатъчно производствени мощности, така че класическият режим на тока, който е заради недостиг на производство, няма как да се случи у нас“, настоя Семерджиев по БНР.

В същото време и той призна, че има известни проблеми, които са свързани повече с ликвидността на пазара или по-точно със състоянието на мрежовите оператори и на компаниите.

„Натрупаха се големи дългове в НЕК и то от регулирана дейност, което не се е случвало до края на 2012 г., а през 2013 г. и  2014 г. Ако отложите инвестициите в мрежата, за 1-2 години няма да се почувства, но вече на третата, четвъртата, петата ще си проличи и това ще застраши сигурността на мрежата“, коментира той. 

Семерджиев обаче смята, че дори и при това положение няма да се стигне до режим на тока.

„Още повече, че виждам, че това се съзнава и от новото правителство като опасност, така че предполагам има достатъчно професионалисти, които ще дадат съвети за това какво да се направи, така че да не се стигне до това“, заяви енергийният експерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase