Снимка: Ройтерс, архив
fallback

Правилното решение за Корпоративна търговска банка (КТБ) е незабавно да започне изплащането на гарантираните влогове там, без значение дали това ще стане чрез ТБ „Виктория“ или друга търговска банка. Това коментира финансистът и бивш изпълнителен директор на Агенцията по приватизация Тодор Николов пред телевизия Bulgaria On Air по темата за КТБ.

Oще по темата
Той посочи, че по закон е ясно, че такова плащане може да бъде обезпечено със средства от Фонда за гарантиране на влоговете. А след това работата на квесторите ще покаже дали състоянието на банката позволява с минимална загуба на средства от Фонда да бъде покрита тази операция.

„Изплащането на гарантираните влогове в КТБ е нещо, което по закон сме задължени да направим, и това ще се случи, независимо дали Българската народна банка е готова веднага да вземе решение или не по казуса“, обясни той.

Финансистът препоръча централната банка да се съобрази с предложението на Експертния съвет към работодателските и синдикалните организации от вчера - възможно най-скоро да обяви решението си за КТБ, още повече, че не е ясна причината за бездействието на централната банка.

Според него основен приоритет е намаляване на цената на операцията по спасяване на банката, което е в обществен интерес. „Банката може да бъде спасена на база на нейните активи и с привличане на минимален обществен ресурс“, заяви той.

Според експерта е наложително час по-скоро да бъде обявен план за действие как да се излезе от кризата с банката и взимането на решенията да става при максимална публичност. Николов препоръча БНБ да допусне част от този Експертен съвет при взимането на решение по казуса.

Законът предвижда и друга възможност, продължи финансистът – финансовото оздравяване на банката да се осъществи чрез привличане на средства на акционерите. „Но точно това е ролята на БНБ - да излезе с решение за план за действие“, посочи той.

В отговор на въпрос дали започналите протести срещу бездействието на БНБ могат да катализират възможно решение, финансистът каза, че ако започне изплащането на влоговете и успоредно с това се предоставя информация за текущото състояние и действията, които се предприемат, това ще успокои ситуацията.

Взимането на решение от БНБ за КТБ час по-скоро е в интерес и на вложителите, и на централната банка, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Това е НАГЛОСТ

преди 9 години

Столипиново номинира Пеевски за депутат.Делян Пеевски е човек, който се е доказал в България, че може да работи, да прави политика и бизнес, обясни Яшар Асан номинацията. Той допълни, че жителите на Столипиново много ценят Пеевски като депутат, като депесар и го харесват.

12

Анонимен

преди 9 години

Разбрахте ли, чя Д.ПЕЕВСКИ е кандидат за 43-то НС от СТОЛЕПИНОВО

11

до 6 - прав сте

преди 9 години

Напълно сте прав: Всички, които не исккат да бадат ОГРАБЕНИ, са поканени да присъстват.Днес КТБ е в умишлено създадена криза, утре сценарият може да се повтори с някоя друга банка.Да търсим отговорност на ръководстжото на БНБ за тяхното БЕЗДЕЙСТВИЕ и УМИШЛЕНО ТЛАСКАНЕ на КТБ към несъстоятелност.

fallback