Снимка: Reuters
fallback

Оценката за състоянието на активите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) трябва да бъде готова до 20 октомври. Това означава, че срокът, под който банката ще трябва да остане под специален надзор, ще бъде удължен.

Както е известно, КТБ бе поставена под надзор от страна на Българска народна банка (БНБ) на 20 юни за срок от три месеца. Те изтичат на 20 септември. По закон специалният надзор може да бъде удължен с още максимум три месеца.

Oще по темата
За да бъде спазена процедурата, до 10 септември в Управителния съвет на БНБ трябва да бъде внесено предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор.

Това става ясно от Доклад за текущото състояние на КТБ, публикуван днес от централната банка.

За първите шест месеца на годината КТБ отчита загуба в размер на 65,3 млн. лв. Това означава, че само за юни е отчетена близо 80 млн. лв. загуба, тъй като до края на май финансовата институция се движеше с 15 млн. положителен резултат. Голямата загуба се дължи основно на начисляването на провизии през юни на обща стойност 95,9 млн. лв.

От доклада става ясно, че кредитният портфейл на КТБ към 30 юни е в размер на 5,55 млрд. лв. Собственият капитал е 521 млн. лв., а депозитите на фирми и граждани са в размер на 5,62 млрд. лв.

Според данните в доклада само през юни са били изтеглени депозити за 630,7 млн. лв.  През месеца се наблюдава рязък спад при активите – със 741,4 млн. лв., като най-силно са намалели високоликвидните активи – с 672 млн. лв.

В доклада квесторите посочват поредица извършени действия по смяна на охраната в банката и нейните клонове, промяна на лихвените проценти, окомплектоване на кредитни досиета. В препоръките се казва, че е необходимо да бъде създадено специално звено, което да се занимае с детайлното разглеждане на всеки един кредит.

В доклада на БНБ се казва, че квесторите трябва да предложат проект на покана към акционерите за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за КТБ АД.

„Считаме за необходимо да бъде извършена цялостна оценка на активите и пасивите на КТБ АД, въз основа на която да бъде представена пред Централната банка достоверна информация относно собствения капитал на КТБ АД, като на базата на този доклад бъде преценен подходът за прилагане на надзорни мерки към КТБ АД, като същите бъдат насочени към оздравяването на банката или съответно към отнемане на лиценза за извършване на банкова дейност”, завършва докладът.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 9 години

ГОСПОДА НЕ СИ ИГРАЙТЕ С ТЪРПЕНИЕТО НА ХОРАТА!!!ГРАЖДАНИТЕ ТРЯБВА ДА СИ РАБОТЯТ С ПАРИТЕ.

38

Анонимен

преди 9 години

Вежди,вместо да съдиш държавата,трябва да съдиш червените олигарси/не че има други/които щом дойдат БСП/К/ фалират даже и държавата !!!

37

бацко

преди 9 години

По закон връщането на Гарантираните депозити до 100000 евро е 10 години...сметай баце

fallback