Снимка: архив, Reuters
fallback

Санкция от 83 655 лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на „Практикер” ООД за заблуждаваща реклама, съобщиха от комисията.

Наложената санкция е в размер на 0,1% от приходите от продажби на стоки на дружеството за финансовата 2013 г.

Според комисията при проведена от дружеството рекламна кампания то е извършило нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

При кампанията „минус 22% на всичко, само от 14 до 17 ноември” потребителите не са надлежно информирани, че намалението не се отнася за всички, а само за определени стоки, обясняват от КЗК.

В промоцията не са били включени всички продукти, които се продават в магазини Практикер. От събраните по преписката доказателства се установява, че в случая са изключени акцизните стоки, както и продукти, включени в други промоции. Също така се констатира наличие на продажби в магазините на Практикер на продукти без никаква отстъпка в периода на провеждане на промоцията, посочват още от КЗК.

Комисията е установила, че при провеждане на промоцията потребителите е трябвало да полагат изрични усилия да узнаят за кои точно стоки важи намалението. Поради това КЗК приема, че начинът на представяне на рекламата може да заблуди потребителите, към които е насочена.

В допълнение комисията приема, че използваните от Практикер различни по форма и цветове табели за обозначаване на предлаганите продукти и техните цени може да въведе потребителите в заблуда налице ли е намаление и в какъв размер.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 9 години

За Практикер не знам, но си мисля за някои от големите хранителни вериги: На много от опаковките им пише :" Произведено за..." . В закона не пише ли, че трябва да има надпис "Произведено от..." ? На мен ми е през оня кой ще ми го продаде (ако изобщо тръгна да го купувам !), интересува ме откъде е дошло, кой го е направил, за да си направя сметката дали да дам пари или не...? Комисията не трябва ли да се занимае и с това?

2

Продължение на 1

преди 9 години

Сутрин, щом ни видеше, че приближаваме, пазачът тичешком отиваше до камарите и започваше да сменя табелите.Например, ако на табелата пише "6 тона", той слага друга,на която пише "4" или "3 тона".Протестирахме, но той обясняваше, че привечер, когато докарвали царевицата от полето, "не са сложили правилните табели".Работехме здраво, а излизаше, че 4 човека не могат да изпълнят 1 нормаПосле ставаха разправии с ръководството на ТКЗС,което твърдеше,че не сме си изпълнявали нормата и плащаше по-малко

1

Анонимен

преди 9 години

Интересното тук не е казано - дали само у нас Практикер си позволява това или постъпват така и в други държави? Ако некоректният акт е дело на нашенски служители на Практикер, изобщо няма да се учудя. Дори ще разкажа нещо смешно, което доказва, че деяния от подобен тип са били традиция още през соца.Бяхме на есенна бригада в село на Дунава. Възложиха ни да белим царевица, складирана в двора на ТКЗС на камари. Върху всяка имаше табелка,указваща колко тона тежи всяка от тези купчини. Продължение

fallback