Румен Гечев, снимка: архив Булфото

Да се иска прекрояване на бюджета в средата на годината „си е откриване на предизборната кампания на ГЕРБ“. Това обяви в кулоарите на парламента депутатът от БСП Румен Гечев.

Той беше категоричен, че приходите вървят нормално и има забавяне за първите 6 месеца само с 1,5 процента, което ще бъде наваксано с подобряването на работата на митниците.

Още по темата
„Има два силни периода в приходите на бюджета. Единият е плащането на данъците пролетта, вторият е основното перо от ДДС около Коледа. 30-40 на сто от търговския оборот на годината става в края на годината. Тогава приходите от ДДС са най-големи. Неизпълнението в 1,5 % от първите 50 % на бюджета е в рамките на нормалното и може да бъде наваксано”, обясни той.

Гечев беше категоричен, че няма как държавният резерв да бъде похарчен, защото в момента той е 6 милиарда лева. Той направи коментара си в отговор на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заподозря, че резервът ще отиде в КТБ и това ще наложи актуализация на бюджета.

Според Гечев обаче бюджетът ще бъде актуализиран само в частта на НЗОК, за да се покрие дефицитът там.

„За КТБ ще се обърнете към БНБ, тя е изпратила квестори там, няма да коментирам Борисов, негово право е да прави оценки“, заяви Гечев.

Той подчерта още, че като премиер Бойко Борисов е похарчил 4 милиарда лева от държавния резерв, а настоящето управление е възстановило 2 милиарда и така сега има 6 милиарда.

„Освен това и още 2 милиарда лева в гаранционния фонд и още 5 в БНБ“, допълни левият депутат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase