Транспортният министър Данаил Папазов. Снимка, БТА

Строително-монтажните работи на Централна жп гара София са започнали, като на обекта работят над 120 души без прекъсване, е показала проверка на транспортния министър Данаил Папазов. Това съобщиха от министерството.

Строителните работи са разделени на два етапа, така че да не се спира експлоатационната дейност на гарата. В момента се работи по първия етап, който включва 60 на сто от гаровия комплекс. Предвижда се той да приключи в началото на януари 2015 г., като до момента физическото изпълнение е около 12 на сто.

Очаква се обектът да бъде въведен в експлоатация до ноември 2015 г.

Министър Папазов е проверил и строителството на участъците на софийското метро от "Цариградско шосе" до Летище София и от ж.к. Младост 1 до Бизнес парка в Младост 4. По участъка от "Цариградско шосе" до летище София е достигнато 65 на сто физическо изпълнение.

Общата дължина на трасето е 4,95 км и включва изграждането на 4 метростанции - 2 подземни и 2 открити. Конструктивните работи са завършени и се очаква през август бул."Кръстьо Пастухов" да бъде пуснат за движение. През октомври и четирите метростанции ще бъдат изградени.

Цялото трасе на участъка от метрото ще е завършено през януари 2015 г. и ще започне тестовия период. Измерен в проценти напредъкът по участъка на столичното метро от ж.к. Младост 1 до Бизнес парка в Младост 4 е 53 на сто.

Дължината на участъка е 2,6 км с 3 метростанции и е разделен надве обособени позиции. По трасето се извършват конструктивни работи и се очаква до месец август целият релсов път да бъде положен. Според графика до 15 септември трябва да приключат строителните работи и възстановено движението по бул. Александър Малинов.

Очаква се Проектът за разширение на метрото в София: Етап III Лот1 "Цариградско шосе - Летище София" и Лот 2 "ж.к. Младост 1 - Бизнес парк в Младост 4" да приключи през юни 2015 г. Министър Папазов е проверил и строителните работи по първия участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път. На обекта са напреднали работите по изграждане на естакадата на бул. Царица Йоанна. Предстоят хидро-изолационни работи, а общият физически напредък е над 55 на сто. Към момента продължават отчуждителни процедури по част от проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase