Американската компания Westinghouse ще придобие 30% от „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”, натоварена да изгради седми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това е предвидено в подготвящо се акционерно споразумение между АЕЦ „Козлодуй” и Westinghouse, коментира в ефира на БНР зам.-директорът на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов.

След като блокът бъде построен, американската компания ще излезе от проекта и няма да участва в експлоатацията на реактора, предвижда още споразумението.

Крайната цел на споразумението е да се уточнят детайлите около проекта и да бъде подписан договор за изграждането на нов блок в ядрената ни централа, коментира Николов.

В споразумението, което ще бъде подписано в „близко бъдеще”, ще бъде описан и начинът, по който ще бъде осъществено влизането на американската компания като собственик в „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”, която към момента е изцяло българска. „Намеренията ни са Westinghouse да влезе с 30% като собственик, а АЕЦ „Козлодуй” да остане с останалите 70%”, уточни още Николов.

Доколкото американската компания е специализирана в изграждането на реактори, а не в управлението на съществуващи, след като бъде построен новия блок, Westinghouse ще излезе от акционерното споразумение, допълни още зам.-директорът на ядрената централа.

„Те няма да бъдат оперираща компания заедно с нас. АЕЦ „Козлодуй” работи от 40 години и през цялото време е била изцяло собственик на съоръженията като експлоатираща организация”, каза той.

Една от задачите на акционерното дружество ще бъде да намери нужните капитали за изграждането на реактора. „Не бих се ангажирал с точния механизъм за финансиране”, каза Николов и допълни, че части от споразумението все още са с гриф „Секретно”. Затова той отказа да коментира какъв ще е капиталът на проектната компания и дали ще има държавна гаранция по заемите за изграждане на новия блок.

Николов не се съгласи с цитирани оценки, че България няма нужда от нови енергийни мощности. В момента Европа и светът са в икономическа криза, което обаче не означава, че това положение ще е вечно, обясни той. „Действително, консумацията на електроенергия е по-ниска, но експортът на електричество е почти възстановен. Икономиката няма как да не се развива”, допълни още Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase