източник: Reuters
Най-големият в България мобилен оператор по брой на абонатите - “Мобилтел“ е напът да стане собственост на мексиканския милиардер Карлос Слим. Една от компаниите на Слим – базираната в Холандия Carso Teleco, е поискала от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разрешение да придобие контрол върху Telekom Austria, а чрез него и над "Мобилтел". Молбата е подадена на 30 април, става ясно от съобщение на страницата на антимонополния орган.

От Аmerica Movil, друга компания на Слим, обявиха, че са поискали разрешения за придобиване на Telekom Austria от антимонополните комисии, а очакванията са купувачът да получи зелена светлина най-късно до два месеца, предаде Ройтерс. Компанията на втория по богатство човек в света трябва да получи одобрение от антитръстовите органи във всички страни, където Telekom Austria оперира. Освен България и Австрия, това са Лихтенщайн, Сърбия, Хърватия, Словения, Македония и Беларус. 
Според Carso Teleco търговските дейности на въпросните предприятия са предоставяне на мобилни и фиксирани телекомуникационни услуги, широколентов достъп до интернет, платена телевизия и др. По данни, предоставени от холандската компания, концентрацията няма да доведе до хоризонтални припокривания, а само технически до вертикални връзки по отношение на следните пазари в страната - мобилни телефонни услуги на дребно, международен роуминг на едро и терминиране на мобилни и фиксирани повиквания на едро.

Регистрираната в Холандия Carso Telecom е част от холдинговата компания Carso Global Telecom, която America Movil на Слим придоби преди години като част от стратегията на мексиканеца да консолидира активите си.

America Movil обяви в края на април
, че е постигнала споразумение с австрийското правителство да получи мажоритарен дял в Telekom Austria, като изкупи участието на миноритарните акционери в оператора срещу 1,96 млрд. евро, както и да инвестира още 1 млрд. евро за увеличение на капитала му. Към
 момента мексиканската компания държи 26,81% в телекома, държавното дружество ÖIAG– 28,42%, а дребните акционери - 44,76%. Договорката предвижда австрийското правителство да остане с минимум 25% плюс една акция дял и да има право да номинира изпълнителен директор и председател на борда на директорите. Карлос Слим същевременно ще има между 71 и 75% дял в телекома. 

Oще новини от технологичния сектор четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase