Снимка: www.sxc.hu

През февруари населението е добавило само 114 млн. лв. към депозитните си сметки, след като през януари общата сума на депозитите се увеличи с малко над 800 млн. лв., от които 650 млн. лв. спестиха домакинствата. Това разкриват данните на Българска народна банка (БНБ).

Въпреки по-малката заделена сума и през втория месец на годината спестяванията на населението нараснаха до рекордни стойности. Статистиката показва, че депозитите на населението и нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД)*, през февруари нарастват с 9,5% на годишна база до 38,461 млрд. лв.

Огромните суми, които населението трупа в банките, продължават да се увеличават главно заради икономическата и политическата несигурност. Фактор, който се посочваше като причина за нарастване на спестяванията, бе и понижената икономическа активност на самите потребители. Влиянието му обаче е поставено под съмнение, защото от последните статистически данни за търговията на дребно видяхме, че през март тя е нараснала за седми пореден месец.

Оптимистични са и прогнозите на БНБ за първото полугодие на 2014 г. относно икономическата активност както на населението, така и на предприятията. Според централната банка това ще се случи на фона на плавното възстановяване на частното потребление и на инвестиционната активност на фирмите.

Така към 28 февруари 2014 г. депозитите на нефинансовите предприятия са за 15,4 млрд. лв., като нарастват с 8,9% за година. Средствата в банки на финансовите предприятия обаче се понижават с 0,2% в сравнение със същия месец на миналата година. В края на втория месец на годината те възлизат на 3,685 млрд. лв.

Сумата на спестяванията в икономиката продължава да бъде по-голяма от сумата на отпуснатите от банките кредити към домакинствата, финансовите и нефинансовите предприятия.

В края на месеца общата сума на кредитите в икономиката възлиза на 54,723 млрд. лв., като на годишна база тя се увеличава с 0,7%. Общата сума на депозитите пък вече е 57,546 млрд. лв. Така обемът на спестяванията в банковата система нараства с цели 8,7% на годишна база, показват още данните на Българска народна банка (БНБ).

Но според централните банкери заради високата норма на спестяване растат и привлечените средства в самата банкова система. Според тях това, в съчетание със сравнително ниското търсене на заемни ресурси, обуславя поддържането и на висока ликвидност в система. Това БНБ отчита като положителен знак за състоянието на сектора. За състоянието на икономиката и в частност – за потреблението – това обаче е лош сигнал.

Кредитите, получени от домакинствата и обслужващите ги нетърговски организации, са за 18,538 млрд. лв., като през февруари на практика остават без промяна. Те регистрират минимално повишение от 0,04% на годишна база, след като се понижиха през януари.

Потребителските кредити възлизат на 7,381 млрд. лв. и са с 2,1% повече спрямо края на февруари 2013 г. В края на отчетния месец жилищните кредити са за 8,808 млрд. лв., като намаляват с 0,9% на годишна база. В четвъртък от БНБ предстои да разберем какви са тенденциите при лихвите по видовете кредити. Последната статистика показа, че през януари лихвите по новите потребителски и жилищни кредити в левове са спаднали.

През януари заемите за нефинансовите предприятия се покачват с 1% на годишна база и достигат 35,219 млрд. лв. Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са за 966,1 млн. лв. за същия период, като в сравнение с февруари 2013 г. те се повишават с 1%, разкриват още данните на БНБ.

* Към категорията „домакинства и НТООД“ се причисляват освен физическите лица, също така и едноличните търговци, синдикатите, политическите партии, фондациите, сдруженията, църквите и религиозните общества, читалища, културни организации, спортни клубове и др.

Още икономически новини може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase