fallback

„Южен поток” не решава основния проблем на българската енергетика – високата цена на природния газ, коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air икономическият експерт Руслан Стефанов.

По негови думи под 2% от българските граждани използват природен газ, а основно суровината се ползва от топлофикационните дружества.

„Цената на газа се намалява чрез диверсификацията на доставките, повече източници на достъп и местен добив”, коментира Стефанов и посочи, че в момента страната ни е в топ 5 на най-високите цени, определяни от „Газпром” за клиентите в Европа.

Това е факт, въпреки че от години всяко българско правителство с „фанфари и сериозни пробиви” постига намаление на цената на газа след преговори с Русия. В същото време цените остават едни от най-високите за Стария континент и България плаща повече, отколкото Германия, допълни експертът.

Припомняме, че енергийният министър Драгомир Стойнев също анонсира за замразяване на преговорите за цената на природния газ, макар и да нямаше обявление за начало на такива разговори.

Стефанов беше категоричен, че „Южен поток” е руски проект и той е важен за газовите доставки на Русия в Европа и чрез него Москва може да оказва натиск с цените на суровината.

Според него Европейската комисия късно е била привлечена в преговорите за проекта. „Не се знае дали след половин или една година няма да се озовем в ситуацията на АЕЦ „Белене” – с огромни искове и без подкрепата на нашите европейски партньори”, коментира  той.

Стефанов не смята, че кризата в Крим ще окаже негативно въздействие върху проекта „Южен поток” – ситуацията "се развива в очакваната посока и няма повишаване на риска”. Той припомни, че Европа е получила предупреждение за възможни проблеми при криза между Русия и Украйна още през 2009 година.

Експертът препоръча на правителството да не се бави с газовите връзки и да се работи за развитие на местния добив като начин за намаляване на цената на газа.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 10 години

"Южен поток" не ни трябва, той ни подготвя като следващия Крим !

11

зико

преди 10 години

Хайде стига ***,южен поток не решавал проблема,тази да не говори на ученици от първи клас. Нали ако го има южен поток няма да се страхуваме че някой си от Украйна заплашва че ще взриви газопровода. Нали по южен поток газта ще идва директно от Русия Нито една българска медия до сега не представя нещата реално как са. Като че ли всички са на щат в американското посолство и Брюксел. Добре че има чужди независими медии.

10

Анонимен

преди 10 години

Проблемите в енергетиката са ясни на всички - това е един от последните острови където се е окопала номенклатурата на БКП/БСП.

fallback