Архив: Булфото
fallback

Кампания за изкупуване на тютюна в района на Гоце Делчев е пред провал. Гръцката фирма, която купува продукцията, обявява по-голямата част от нея като некачествена и предлага изключително ниски цени. Тютюнопроизводителите са отчаяни.

Oще по темата
Напрежението сред производителите се повиши в началото на януари заради закъснялата изкупна кампания и от предлаганите им цени - средната изкупна цена е около 5.20 - 5.30 лева за килограм. Тогава тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско блокираха пътя към гръцката граница на ГКПП Илинден. Представители на бранша излязоха на протести и в Харманли, където гориха бали с тютюн. В парламента сегашните и предишните управляващи си размениха остри обвинения за това кой е виновен за кризата в бранша. Сегашните управляващи се ангажираха да внесат промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Стотици тютюнопроизводители дойдоха днес в село Осиково с надежда да получат пари в замяна на тютюна си, но останаха разочаровани. Една от производителките е дошла в Осиково от Горно Дряново, платила 100 лева за превоз за продукцията, но от фирмата отказали да я приемат и жената го ударила на молба. Подобна е съдбата на почти всички земеделци, съобщава bTV.

Оправданието на представителите на фирмата изкупвач е, че заради закъснялата кампания тютюнът е мухлясал. Затова предлагат най-много до 4 лева за килограм. Според хората това е подигравка с труда им.

От фирмата отказаха коментар, а изкупната кампания е пред провал в целия регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Рали1

преди 10 години

17 и 18,Говорим едно и също .Не виждам смисъл да споря-да,пълнолетни са,но държани в изолация,в бедност,те продължават да бъдат манипулирани.Всеки може да работи и още нещо,всеки трябва и да се развива,но трябва и образование и пари.Стига да искат.И стигаме пак до партийните зависимости-защото парите се разпределят от техния водач-той го е казвал не веднъж.И все пак изборът си остава на хората-дали да се развиваме като човеци-висша форма или да се придържаме към Дарвиновата теория.

19

турчин

преди 10 години

Няма значение кой е производителя, въпроса е че има технологичен момент до кога да се манипулира и да се продаде тютюна. Не обвързвайте тютюнопроизводителя с ДПС. В Белица няма турци българи гледат тютюн. Плевенско също. Производителите трябва да се борят за цени а да не чакат държавата да ги субсидира.

18

до рали

преди 10 години

Сами са си виновни- те гласуват за дпс, така че разлика не мога да правя. Нали не говорим за петгодишни деца, а за пълнолетни граждани, които имат глава на раменете си?

fallback