Участниците в дискусията. Снимка: Investor.bg
fallback

Несигурна инвестиционна среда, недофинансиране и редица административни регулации – това са пречките пред всеки инвеститор, включително и в сферата на здравеопазването, заяви д-р Явор Дренски, председател на Сдружението на частните болници в България по време на първия за годината Клуб Investor.bg „Възможности за финансиране и инвестиции в българското здравеопазване“.

Основният проблем в здравния сектор у нас е липсата на приемственост, която се отразява в продължително рестартиране на целия процес в продължение на две десетилетия без реална реформа, изтъкна д-р Дренски. Той посочи, че административните мерки, които прилага здравното министерство, са свръхрегулация, която пречи на развитието на този пазар.

Налагането на лимитирани бюджети, например, постави рязка граница между частната инициатива и държавните и общинските болници – това задълбочи проблемите, тъй като се появи несигурна среда за частната инициатива, коментира той. Липсата на работещ закон за публично-частно партньорство е поредна пречка пред инвеститорите.

Д-р Дренски посочи, че въпреки тежката среда, 31 процента от общия болничен пазар принадлежат на частните болници - в момента те са 98 на брой. През тях минават хиляди пациенти годишно. Около 16 на сто от хоспитализираните пациенти или над 300 хиляди са пациентите, които с ясното съзнание, че има доплащане, избират частното лечебно заведение.

„Частната инициатива би могла да осигури и помощ на държавата, защото именно частните болници са тези, които съсредоточават добрия мениджмънт и добрите лекари“, допълни председателят на сдружението на частните болници.

„Лъжа е, че всеки има право на безплатна медицинска помощ, никога никъде по света не е имало безплатна такава, дори Хипократ пише, че лекарите трябва да бъдат добре заплатени“, коментира от своя страна д-р Атанас Щерев, съсобственик на медицински център „Щерев“.

Здравеопазването се крепи на солидарност дори най богатите не могат да имат добро здравеопазване, ако няма солидарност, каза още той. И допълни, че всеки гражданин да има право на солидарно предплатена медицинска помощ и тук е мястото на държавата -да направи правилата и да не се меси.

Реформите в сектора са болезнени, защото ще има безработни, ще се закрият болници, ще се пренасочат пациентите, но трябва да станат рано или късно - „иначе ще страдат пациентите, ще напускат лекарите и медицинските сестри“, поясни още д-р Щерев.

По думите му трябва да има равни възможности за всички болници - държавните и частните. А когато има нелоялна конкуренция, инвеститорите биват отблъсквани. „Няма големи инвестиции в здравеопазването, защото няма инвестиционна среда“, обобщи той.

Здравеопазването е трудна област за инвестиране и за възвращаемост на инвестициите, добави Живко Иванов, управляващ партньор в Simbula Ltd.

Според него има много проблеми, които възпрепятстват инвеститорите да вземат решение за инвестиция в страната, но във всички случаи изходът е в две посоки - може да се изкарват пари от сектора, но трябва да има добър мениджмънт, добри лекари и разумна макроикономическа среда.

През новия програмен период пари ще се дават в здравния сектор по „Иновации и конкурентоспособност“ за ново оборудване, за стандарти, управление на системи за качество, за иновации, 25 процента ще идат за зелена икономика и енергийна ефективност, добави от своя страна Любомир Ганчев, експерт в Министерство на икономиката и енергетиката.
Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на АГ болница "Д-р Щерев", Актавис България и финансово-счетоводна къща Симбула.

Институционални партньори на клуб Investor.bg: Индустриален Холдинг България, БФБ - София, Bulgaria ON AIR, Дакси и ГБИТК

Още новини за бизнеса, четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Сър Пичук

преди 10 години

В UK GP-тата вземат средно по 55 хил. лири след платени данъци на година, което прави по 4500 лири или 5500 евро. Дори стажант лекарите в Швейцария вземат по 5000 франка на месец. Няма доктор, който би бачкал за 2000 чисто там.

22

до 22

преди 10 години

Не трябва да четете Библията като Дявола Евангелието. Бог е казал:''Дайте кесаревото Кесарю, а Божието Богу.''Бог не отхвърля заплащането с пари,както са го обвинявали фарисеите.

21

Анонимен

преди 10 години

СВ.Св. Козма и Дамян - има ги и на иконите, живели са 11 век.Ами заСв.Йоан Рилски Чудотворец някой чувал ли е?

fallback