Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Посланията от форума „Правителство-бизнес. Рестарт на икономиката“ бяха добри, а именно че има разум в политиката и ако Европа върви добре, ние ще я следваме, подчерта в ефира на Bulgaria On Air икономистът Петър Ганев. Той  оцени като положителни по-умерените изказвания от страна на управляващите.

„Чухме доста ясни изказвания, предвид популистките заявки преди това. Стана дума, че с държавни пари няма да се прави индустриализация, че данъчната политика няма да се променя, че частният сектор трябва да издърпа икономиката и т.н.“, подчерта Ганев.

Той подчерта, че бизнесът иска предсказуемост като държавна политика.

„Едно е да  вдигнат данъка, друго е да национализират сектора или да вкарат някаква компания, която да смени изцяло средата“, даде пример икономистът.

По думите му усилията трябва да бъдат насочени към установяване на връзка между образованието и пазара на труда и към развитие на бизнес средата.

Ганев коментира и изказването на вицепремиера Даниела Бобева, че управляващите предлагат промени за подобряване на бизнес средата, но приемането им се бави в парламента.

“Уж всички искаме прозрачност и липса на бюрокрация, защита на малките и средните предприятия, а приемането на промените, които гарантират това, се бавят”, коментира преди дни в сутрешния блок на Bulgaria On Air Бобева.

Според Ганев е важно как управляващите задават дебата за тези промени. Той се съгласи, че различията и предпочитанията на страните стават видими при обсъждането на предложенията в парламентарните комисии, но по думите му в крайна сметка няма как да не бъдат приети определени идеи, предвид факта, че управляващите са подкрепяни от мнозинството депутати.

Георги Табаков от Българския икономически форум на свой ред коментира, че годината ще бъде положителна за икономиката, ако се зареже популизмът се върви в едно русло на предвидимост. Ако това бъде направено, шансовете за ръст са дори за над 2.5%, смята икономистът. Той също оцени положително срещата между правителството и бизнеса.

„Някои от споменатите неща бяха доста конкретни - като например осигуряване на кредити за предекспортно финансиране. Всяка една държава подкрепя своите сектори“, коментира Табаков.

Той подчерта, че е нормално една малка и отворена икономика, като българската, да залага на експорта. Слабост според него е, че за повече от 20 години не сме успели да утвърдим няколко продукта, които в световен мащаб да бъдат разпознаваеми като български.

Табаков коментира още, че е важно как, къде и по какъв начин се привличат инвестиции.

Той коментира и изказването на финансовия министър, че приходната агенция ще проверява търговските вериги и изразеното съмнение на премиера Пламен Орешарски, че е възможно да има укриване на ДДС в този сектор.
„Ние от Българския икономически форум много пъти сме заявявали, че големите търговски вериги са причина да няма производство у нас. Що се отнася до данъците НАП и финансовото министерство трябва да си регулират нещата и да намерят варианти за събирането им“, коментира Табаков.

Той подчерта, че не е редно да има коренно различни условия за българските и чуждите търговци и предимството да е на страната на чуждестранните. Икономистът подчерта, че в различните страни законодателството е направено така, че да подкрепя местното производство. Той очерта като слабост бързото въвеждане на европейското законодателство без съобразяването му със специфичните български условия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 10 години

бизнеса - ако под бизнес разбираме монополите и картелите - трябва да бъде сврян в ъгъла и проснат на колене. Народа има думата.

3

Ха-ха-ха

преди 10 години

Те едни икономисти.....

2

Индустриалец

преди 10 години

Да,всичко е положително в България! Комунистите и турците няма да пуснат властта докато не легализират всичките откраднати от тях милиарди. Само че,легализацията е за милиардите в техните джобове,нв в народните!

fallback