Снимка: БТА

Представителите на работодателските организации се обявиха категорично против предложените от парламентарната група на "Атака" промени в Кодекса на труда, които бяха обсъдени днес на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в Министерския съвет.

Бизнесът, синдикатите и депутати спориха за промени в Кодекса на труда, които предвиждат задължително изплащане на 100% на заработените от работниците заплати. Предложенията предвиждат още разширяване кръга на лицата, които носят отговорност за изплащане на възнагражденията. Освен работодателя, както е в момента, промяната залага вменяване на отговорност и на съдружници, акционери, управителни и контролни органи, като например: управител, контрольор, изпълнителен директор, Съвет на директорите, Надзорен съвет, обяснява адвокат Минко Георгиев, който е експерт по търговско и трудово право.

Промените, предложени от “Атака”, предвиждат още и собствениците на фирми да бъдат солидарно отговорни наред с длъжностните лица за забавени или неполучени в пълен размер заплати. Според новите предложения за промени в Кодекса на труда солидарна отговорност трябва да носи и компанията, която междувременно купува фалиралата фирма.

Работодателят да е задължен да изплаща цялата заплата на работниците си в срок, а не само 60%, е друг предложен текст от „Атака“. Според сега действащият Кодекс на труда работодателят има правото да плати само 60 на сто от заплатата на работниците си, а останалите 40 на сто могат да бъдат отлагани безсрочно във времето.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров увери, че синдикатите подкрепят проекта, особено заради текста за бързото изплащане на дължимите възнаграждения на работниците. "КНСБ повече от 10 години по различни начини предлага различни форми за разширяване на регулациите, които да гарантират изплащане на заплатите и поемането на отговорност. Ние ще подкрепим законопроекта", категоричен бе той.

Работодателите заеха обща негативна позиция по отношение на предложението на "Атака". Въпреки това те не скриха, че са нужни промени в Кодекса на труда, които да помогнат в случаите, в които бизнесът умишлено е нелоялен.

Според председателя на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев в страната има над 350 хил. действащи предприятия. Нищожна част от тях - под един процент, имат затруднения, довели до големи забавяния в изплащането на възнаграждения, а умисъл в това има само в отделни случаи, каза той. Понякога проблемите са неплащане на клиент или забавяне на плащане на държавата или може да има забавяне на плащане от клиент от чужбина. "Не винаги има умисъл в неизплащането на заплатите. А когато има, той е изначален. Начинът, по който се търси решение, не е този. Какво значи солидарна отговорност? Търговският закон разграничава различните дружества и им поставя различни отговорности и току-така не може да се говори за солидарна отговорност", коментира Велев.

"Акционерите няма как да носят отговорност. Ако искаха да носят равна отговорност и да се гледа по друг начин на това дружество, щяха да го регистрират по друг начин. Предложените изменения ще имат опустошителен ефект - ще сринат капиталовия пазар и ще изгонят малкото инвеститори и предприемачи, насочили се към България“, каза Велев.

По негови думи категорично се влиза в конфликт с Търговския закон. Според него, ако това предложение бъде прието, ще има много негативни последици за икономиката. Това ще позволи на служителите да се отнасят безотговорно към задълженията си към работодателя. „Надяваме се да коригирате предложението си само за онази част за работодателите, които наистина са недобросъвестни“, каза той.

"И четирите работодателски организации се противопоставят и са крайно несъгласни с предложените промени. В общия случай работодателите изплащат възнагражденията си. Търсенето на решение на този проблем трябва да бъде по начин, правилен за ЕС, подчерта Велев.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов посочи, че ресорното министерство подкрепя идеята за справяне с проблема с неплащането на заплати.

“Проблем наистина има. Трябва да решим как да бъде решен този проблем и рискът да бъде поет от една или от друга страна. Очевидно е, че рискът трябва да бъде поет от работодателите. Трябва да се търси начин за споделяне на риска между работници и служители. Подкрепяме идеята да се търсят възможности за действително гарантиране на трудовото възнаграждение. Навлизаме с трудовото законодателство на територията на търговския закон. Трябва да изчистим тези взаимоотношения, така че да не накърним правото на собственост. Голяма част от българските предприятия са капиталови дружества. Според Търговския закон по размера на капиталовото участие се взима предвид и отговорността", допълни Адемов.

След заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов посочи, че по данни на Главна инспекция по труда всичките задължения за неизплатени работни заплати, които са дължими, са от порядъка на 80 милиона лева.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase