Снимка: Investor.bg

Въпреки оживлението на пазара на имоти, което отчитат редица консултантски компании, от данните на Агенцията по вписванията се вижда, че като цяло той е останал сравнително стабилен през 2013 г. За цялата година са осъществени над 224 хил. продажби, което е само с 3 на сто повече спрямо осъществените през 2012 г. продажби.

Агенцията обаче не разграничава отделните сегменти на пазара – жилищни и бизнес имоти, както и земя, затова и по обобщените данни сравнително трудно може да се направи преценка за ситуацията в отделните сегменти на пазара. Данните за ипотеките например, както и статистиката от службите по вписванията в големите градове, където преобладават сделките с жилища, дават относителната картина на жилищния пазар в страната.

Традиционно последните три месеца на годината са били най-оживени – обикновено купувачите, които са започнали сделка по-рано, бързат да я приключат до края на календарната година. Продажбите в периода октомври-декември са били 65 279 и отбелязват ръст от близо 10 на сто спрямо предходното тримесечие и 29% спрямо края на първото тримесечие.

В сравнение с последните три месеца на 2012 г. обаче продажбите намаляват с 6,43%, сочат още данните.

Статистиката на агенцията потвърждава и още една тенденция, отбелязвана от участниците на пазара на имоти – купувачите избягват да задлъжняват, а тези, които го правят, предпочитат по-бързо да изплащат дълговете си.

Купувачите на жилища в последно време предпочитат да финансират по-голямата част от сделката със собствени средства, а сумата, която не им достига, обикновено допълват с потребителски кредит заради предвидимостта на разходите и/или с приходите от продажбата на други имоти.

За цялата 2013 г. броят на вписаните договорни ипотеки е намалял с близо 3 на сто спрямо 2012 г. до 20 603. Само през последните три месеца на миналата година са били вписани 5 640 ипотеки, което е с 14% повече спрямо предходното тримесечие и с 29% повече спрямо края на първото тримесечие.

В сравнение с последните три месеца на предходната година обаче ипотеките в периода октомври-декември 2013 г. намаляват с близо 6 на сто.

Още за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase