Снимка: Булфото

За последните шест месеца е блокиран достъпът до 169 хазартни сайта, които нямат лиценз да изпълняват дейност в страната. Това показва справка на Държавната комисия по хазарта. Последното решение на Софийския градски съд е от 21 декември. С него, считано от 18 часа на 22 декември, се блокира достъпът до пет сайта.

От средата на година държавата създаде т.нар. „черен списък” на сайтовете, които предлагат онлайн залози. Компаниите трябва да получат лиценз, за да могат да извършват работа на територията на страната.

Припомняме, че преди няколко дни беше приет на второ четене нов Закон за хазарта. Според него онлайн залозите ще се облагат по нов начин. За да получат лиценз компаниите ще трябва да внесат еднократно 100 хил. лева, а после с 20% ще бъде обложена разликата между приходите от залози и изплатените печалби. По този начин ще бъдат привлечени повече компании да се регистрират у нас, смята вносителят Йордан Цонев.

В последния момент пък беше запазен стария начин на облагане на игралните зали – казина и ротативки. Те ще продължат да плащат 15% от оборотите си.

Въпреки че сред първите блокирани личат имена като bet365, sportingbet, unibet и bet-at-home, онлайн хазартът съвсем не е замрял. Повечето оператори създават огледални сайтове, при които се променя част от адреса на сайта. Новият IP-адрес позволява да бъде заобиколен филтъра и съответно – да се залага спокойно. Тези сайтове се намират лесно чрез търсачка.

Друг начин за заобикаляне на забраната е прокси сървър, който маскира IP-адреса на потребителя.

През 2014 година правителството очаква 135 млн. лева приходи от хазарт в хазната. В момента само един онлайн хазартен оператор е регистриран у нас – малтийския efbet.com. Документи е подал още един голям оператор, но засега неговото име не е разпространено.

Още новини от бизнеса, четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase