Снимка: Bulgaria On Air
Приходната част в бюджета за следващата година е напрегната, но изпълнима, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той допълни, че прогнозата на АИКБ за ръста на БВП през 2014 е в рамките на 1.3- 1.5%, но и 1.8% е постижим „при благоприятно стечение на обстоятелствата на външните пазари“ и при продължаване на политиката по стимулиране на потреблението и на облекчаване на бизнеса.

Програмата в данъчната част е доста амбициозна, коментира още Велев.

„Най-голям ръст се очаква по отношение на приходите от ДДС, ако се спазят заложените политики - при насрещно начисляване на ДДС при зърнени и технически кулутури, при добър контрол при предвижването на стоки с повишен фискален риск и т.н.“, подчерта председателят на АИКБ. По отношение на постъпленията от акцизи Велев коментира, че по-добри резултати може да се очакват при по-успешно справяне с контрабандата.

Очакванията на АИКБ за тази година са за известно свиване на дефицита, „което може да се случи при по-малко разходи, но и при по-малко приходи“, подчерта Велев. Той допълни още, че очевидно няма да станем свидетели на ръстове от преди 2008 г. и е добре да не ги очакваме.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase