Снимка: Investor.bg
fallback

Мъж на 35 години, с доход около 2 000 лева, средно ниво на мениджмънт в частния сектор, семеен с малко дете. Така изглежда профилът на най-активния купувач през месец октомври, а интересът му е насочен към тристаен апартамент в добър район на София.

Тази тенденция отчитат от консултантската компания Кредит Център и сайта creditpoint.bg.

Активните купувачи в момента са задържали доходите си непроменени по време на кризата, успели са да запазят спестяванията си, както и способността си да покриват по-висока месечна вноска, и нямат собствено жилище, посочват консултантите.

„Допреди няколко години тази група купувачи избираше покупка на двустаен апартамент, докато в момента подобрените условия по кредитите и ниските цени на имотите позволяват придобиването на по-голям имот”, коментира изпълнителният директор на компаниите Тихомир Тошев.

„Въпреки че кризата повлия значително на стандарта на много хора в България, съществува група от потребители, които запазиха стабилни доходите си. Обикновено това са хора, които работят в секторите, свързани с аутсорсинг или работещи за износ. Повечето са сравнително млади, заемат средни мениджърски позиции в успешни компании и търсят покупка на първо жилище за новосъздаденото си семейство. Промяната идва с ориентирането към тристайни апартаменти с площ от 90-130 кв.м, вместо досегашните двустайни с квадратура около 70 кв.м”, допълва Тошев.

По думите му най-често купувачите с този профил теглят кредит, покриващ около 70% от стойността на имота за срок от 16 до 20 години. Месечната им вноска е близка до тази на кредит за двустаен апартамент, закупен през 2008 година.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през октомври се равнява на 34 420 евро, а съотношението между евро и лева е 27/73 в полза на българската валута. Преглед на средния размер в различните големи градове в страната сочи, че в столицата стойността му расте отчетливо от началото на годината до момента.

Още за ипотечното кредитиране четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

Анонимен

преди 10 години

Ако в момента цените са толкова изгодни и всички трябва да влагаме парите си в имоти (спестявания или кредити), и се очаква утре да се повишат Вие продавачите защо сте толкова *** и ни приканвате да купуваме? Нали утре като се увеличат ще ни вземете повече пари.Трябва да си траете и да чакате покачването на цените.Май продавачите са по-*** от купувачите?

113

до Германеца

преди 10 години

Абе как не те е срам да лъжеш така бе байнольо. Къде са тези жилища в Германия по 3000 евро в големите градове. Квадрата тук е от 5000 нагоре. Че то ако са толкова евтини купи си един апартамент на кредит от 1 %(нали били толкова лихвите в Германия :) ) дай го под наем за 1500 на месец и 10 години от наема ще си изплатиш апаратмента.

112

Анонимен

преди 10 години

То и затова се спука балонът, заради цени от 86 000 евро за жилище ,което струва 48 000 !Как се изчислява реалната цена на жилище ?Ако имаш имот ,който струва 50 000 евро ,смяташ за колко можеш да го дадеш под наем и колко лихва можеш да вземеш ,ако 50-те хилки са ти в банка. Ако наемът е по-висок,значи цената му е добра. Ако лихвите са повече, значи имота струва по-малко от 50 хил.Цената на имота е между лихвите по депозита и лихвита по кредита върху сумата за която може да се продаде-купи.

fallback