Снимка: архив, Dnes.bg
fallback

В бюджета за догодина има скрит дефицит в размер на 1 млрд. лева, заяви пред БНТ Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Той визира фонда за развитие на регионите, чийто размер е 500 млн. лева.

Ако тези средства попаднат в правилните ръце – ръст на икономиката в рамките на около 1,8% ще има, но ако „тръгнат да крадат, ще има актуализация на бюджета още в ранната пролет”, прогнозира Иванов. Той изрази притеснение, че не е ясно кой ще разпределя тази сума.

Другият скрит източник на дефицит е фондът за непредвидени разходи, който също е в размер на 500 млн. лева и не е ясно кой ще ги разпределя. Иванов обясни, че досега перото за непредвидени случаи е било в рамките на 100–200 млн. лева.

„Има неписано правило - ако едни пари могат да бъдат откраднати, те ще бъдат откраднати”, добави председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев, който също участва в разговора.

Той посочи и някои неясноти по отношение на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и коментира, че не са направени стъпки за решаване на най-големите проблеми в сферата. Според Тренчев това са неплащащите здравни осигуровки, големият брой болници и липсата на информационна система как се разходват средствата на касата.

Параметрите в Бюджет 2014 са добри, призна още Иванов, но допълни, че не е ясно дали ще могат да бъдат изпълнени. Тренчев обаче не сподели оптимизма му с мотива, че приходите в хазната са много ниски. Лидерът на синдикалната организация обясни, че има разочароващи данни от Агенция "Митници" и Националната агенция по приходите за събираемостта в приходната част на бюджета.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 10 години

Комунистите вече 70 години крият за да има какво да крадат после - охолен живот на правилно ориентираните на гърба на инако мислещите - ***!

1

sokrat62

преди 10 години

Г-н Иванов разгледай по-внимателно Бюджет 2014 нещо бъркаш не е 1 милярд а са 2Във Фонда за развитие са около 750 милиона, а в перо непредвидени са 920 мил. а Ореха е майдтор за врътки с ДДС. Опита го придоби като ФМ на тройката 2007-2008г. по измислената от него ПИП, просто припомням за да не се съмнявате и в начина на разходването "тайна-майна".Това му викам аз "социален бюджет", нема здраве, нема пенсии освен за военните и МВР, нема образование, нема и за *** щото и оставка нема......

fallback