Снимка: БулФото-архив

Средната сметка за ток в Западна България за август е с 3 лева или с 9% по-ниска от тази за същия месец на 2012 г. при почти едно и също количество консумирана електроенергия.

Данните показват, че средната сметка за ток на битовите клиенти на ЧЕЗ за август тази година е 31 лева с ДДС при средна консумация от 183 квтч. За сравнение през същия месец на 2012 г. средната сметка е била 34 лева с ДДС, а средната консумация – 186 квтч, съобщиха от електроразпределителното дружество.

През август 1 194 002 от битовите клиенти на ЧЕЗ или 81,03% са получили сметка до 50 лв., при 16,38% сумата варира между 50 и 100 лв., 2,37% от клиентите са получили фактура между 100 и 200 лв., а сметките на 0,22% от клиентите надвишават 200 лв.

От 1 август Държавната комисия за енергийно и водно регулиране намали крайните цени на електроенергията за битовите клиенти на ЧЕЗ със средно 0,7 стотинки/кВтч без ДДС.

Регулаторът промени и структурата на цената. Три компонента - добавка за зелена енергия, цена за високоефективно комбинирано производство и невъзстановяеми разходи, бяха прехвърлени от цената за разпределение в цената за снабдяване.

Така реално цената за снабдяване беше повишена, което обаче беше компенсирано с цената за разпределение, която беше значително намалена. Крайният ефект от решението на ДКЕВР е понижение на крайните продажни цени за битови клиенти на ЧЕЗ със средно 4,54%.

Фактурите, които битовите клиенти на дружеството получават през август, включват потреблението им през отчетния период, разделено на 2 части - от датата на предишно отчитане до 31 юли и след 1 август до края на отчетния период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase