АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, Булфото
fallback

Раздвижване в се отчита в сектора на енергетиката. Износът на електроенергия е скочил двойно само за първите 5 дни на август, а АЕЦ "Козлодуй" работи на пълни мощности.

В момента износът на ток бележи рекордни стойности - ако през май сме изнасяли 128 мегавата на час, през юни цифрата е била 212 мегавата, през юли 600 мегавата, а сега през август те скачат почти двойно на 1300 мегавата на час.

Според икономическия и енергиен министър Драгомир Стойнев всичко това се дължи на промените в Закона за енергетиката, които именно сега влязоха в сила. В същото време горещото време също стимулира по-високото потребление на ток.

Промените в Закона за енергетиката свалиха цената на таксата за пренос и достъп до електричество за износ от 34 на 12 лева. С прости думи това означава, че българската електроенергия сега е атрактивна за останалите страни на Балканите, които купуват от нас.

"Очакванията са утре износът да достигне 1500 мегавата, което ясно показва, че има огромно търсене и нашата електроенергия е конкурентна спрямо другите производители", обясни пред bTV министър Драгомир Стойнев.

България изнася главно за Турция и Гърция, където в момента температурите са много високи и потреблението е увеличено. Това позволява максимално натоварване на българските производствени мощности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Румен

преди 10 години

Поне разбрахме за кого работи енергиината мафия и защо имаше надписани сметки зимата и така свалиха правителството. Зимата високи сметки а сега намаляме цената. Театър добре изцениран от БСП за да свали правителството.И добре платен с руски средства, те ще си ги върнат покрай Белене

20

elica1204

преди 10 години

Да не забравяме, че промените бяха подготвени от Служебното правителство!Износа - добре, НЕК ще си стъпи на краката, щом той се осъществява пряка от него, но цената на електроенергията за вътрешния пазар е ВИСОКА, на фона на цената за износ...!Кога ще бъде организиран СВОБОДЕН вътрешен пазар - да можем да си ИЗБИРАМЕ ДОСТАВЧИКА и да включваме собствени източници ???

19

Гражданин на РБ

преди 10 години

Народ, който не помни историята си, няма бъдеще. Народ, който не помни КОИ са го загробили да плаща прескъпи сметки за ток в настоящето, подписали ДОГОВОРИ в миналото, и закрили мощности, произвеждащи евтин изобилен ток, няма бъдеще. Народ, чийто нихилизъм е толкова велик, че не може да види по-далеч от носа си, няма бъдеще. .... Народ, който не може да погледне по-далеч от собствената си градинка, ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ... простичко казано, икономически завладян от... ;-)

fallback