Павел Хаджиев. Снимка: Bulgaria On Air
fallback

„Обстановката на пазара на труда е силно усложнена. От една страна заради кризата, а от друга заради така наречения мъртъв отпускарски сезон. Ситуацията е много по-различна от преди няколко години, когато имаше повече работа, а изискванията не бяха толкова високи“, каза в ефира на Bulgaria On Air експерт по подбор на кадри Павел Хаджиев.

Според него в момента са се увеличили броят интервюта, които един кандидат трябва да премине, за да бъде одобрен. Ако преди 5 години беше нужна една или максимум две срещи, то сега са поне 3, попълват се различни тестове и въпросници, обясни той.

„Едва ли е изненада, че IT сектора е в най-добро състояние на пазара на труда. Може би 90% от клиентите ни търсят именно такива специалисти. България има огромен потенциал в този бранш, едва ли има голяма световна компания, в която да няма български инженери“, каза още Хаджиев.

Експертът набеляза и най-често допусканите грешки при интервю за работа. „Изключително ясно си личи, когато един кандидат не проявява интерес и нужните компетенции. Колкото и да е банално, закъснението прави лошо впечатление, както и нереалните финансови очаквания“, допълни Хаджиев. Според него хората трябва повече да се замислят как развиват себе си и уменията си когато ходят на работа. „За съжаление вече все по-рядко се намират хора, които дават всичко от себе си“, поясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

149

Терез

преди 10 години

Да! Ще се отдава изцяло на работата, ако работодателя също мисли за работника, а не се държи с него като с роб! Доколкото си спомням - не сме в робовладелческия строи.

148

Пероданбаладан

преди 10 години

Защо не коментират некоректните работодатели, които искат висше образование за чистачки на клозети и тези, които искат 12 часови смени и дневни, и нощни без отпуск и болнични за мъже?! Защото са престъпници, решили са да ни използват за жив щит за да могат да си правят експериментите и като тръгнеш да си търсиш правата прокуратурата никота няма доказателства. Решили да откраднат и малкото, което ни е оставало тъпите държавни чиновноци и са в заговор с полицията на всичкото отгоре. Факт!

147

Dadan

преди 10 години

Тоя е пълен *** ! Едва ли може нормален да си мисли , че хората ще дават всичко от себе си за 500 -1000 лв.Даже и 2000 лв. да са !

fallback