Финансистът Емил Хърсев.Снимка: Булфото, архив
fallback

В бюджета има вътрешни резерви за около 3 млрд. лв., заяви в ефира на Bulgaria ON AIR финансистът Емил Хърсев. За да са на разположение парите обаче, ще се засегнат интересите на „свещените за правителството крави”, като МВР, БДЖ и други.

„МВР получиха дори допълнително около 160 млн. при бюджет от милиард и 200 млн.лв. БДЖ е една илюзия, за която продължаваме да плащаме. Имаме най-много прокурори на глава от населението и т.н.”, обясни Хърсев.
Той уточни, че не би оценявал отделна мярка на правителството, а дейността му като цяло. Финансистът подчерта, че с търсенето на кредит от 1 млрд. лв. няма да се увеличи брутният вътрешен дълг за страната, а ще се удължи заемът от януари в размер на 800 млн. лв., чийто падеж е на  20 август.

„Останалите 200 млн. ще останат оперативен резерв на правителството. Това беше заявено,” коментира Хърсев.
Според финансиста има потенциал до края на годината в страната да влязат около 1.5 млрд. евро по линия на АЕЦ „Белене”. По думите му българското правителството трябва  да разглежда проекта единствено като продавач, не и като инвеститор. Хърсев подчерта, че реално вложените пари досега в „Белене” са между 700 и 800 млн., под формата на заеми, съоръжения и т.н.

„Има поне два кръга от интереси към проекта. Ние работихме за американския инвеститор. Другият интерес е руският”, обясни финансистът.

Той спомена, че три от петте асоциации на работодатели у нас вече виждат резултат от дейността на правителството.

„Първото действие, което показа въздействие, е ограничаването на контрабандата по вътреобщностните доставки. Забелязва се, че акцията по спиране на нерегламентирани доставки, доведе до автоматичен отговор на пазара на зеленчуци. Там виждаме ръст от около 75% на цените, заради спрения нелегален внос”, коментира Хърсев. Той допълни, че при  условие, че изкупната цена е 50 стотинки, този ръст изглежда нищожен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 10 години

Този кредитен милионер и комсомолец да каже колко пари отмъкна от ТНТМ а сега ни учи как да живеем. Мръсни пребоядисани дечица на БКП.

33

дядо Данчо

преди 10 години

Хърсев е прав!Резервите са в "неприкосновенната недвижимост".С заеми и ипотеки ще ни заграбят жилищата и земята!Другото е ясно,номади за винаги!Такива като него ни харизват,лижейки кой каквото им подаде!Оптимист съм,още по зле ще стане докато дишат!Избора е наш,ТЕ или НИЕ???!!!

32

андрей

преди 10 години

ей този нарочно го пускат всеки ден,да защитава банките.ама те са пред фалит половината,няма ги строителните предприемачи да ви правят фалшиви сделки пич,няма никой вече.......и нямало как да намалят лихвите,гледай как ще стане през следващите месеци....и си научи урока......този е подготвен ама неподготвен

fallback