Словения планира приватизация на редица държавни предприятия. Снимка: Reuters

Словения ще стартира програма за приватизация на редица държавни предприятия. Така страната членка на еврозоната ще се опита да избегне международна спешна финансова помощ. Надеждите са, че приватизацията ще донесе на страната приходи от 1 млрд. евро, съобщи BULGARIA ON AIR.

Правителството на страната представи списък от 15 големи държавни компании, които да бъдат предложени за продажба в опит да бъдат повишени държавните приходи. Стремежът е и да се подобри корпоративното управление на държавната икономика, контролираща около 50% от водещите фирми в страната.
 
Фирмите, влизащи в списъка за приватизация, включват втората по големина словенска банка Nova KBM, най-големия телекомуникационен оператор в страната Telekom, летището в столицата Любляна и националния въздухоплавателен превозвач Adria Airways.
 
Министърът на икономиката на Словения Станко Степишник очаква да се съберат почти 1 млрд. евро от приватизацията тази година. „Ще се опитаме да ускорим преките чуждестранни инвестиции и очакваме техният процент да е доста по-голям от миналата година. Обемът чуждестранни инвестиции е твърде малка част от нашия БВП. Той е едва 12 млрд. евро. В сравнение с водещите европейски страни ние сме на дъното“, каза Степишник.
 
Финансовите пазари обаче продължават да се опасяват, че Словения ще бъде принудена да потърси спешна финансова помощ от еврозоната и МВФ с оглед проблемния банков сектор в страната, който държи т.нар. "лоши" кредити за около 7 млрд. евро.
 
В края на миналата седмица международната рейтингова агенция Fitch понижи с една степен дългосрочния кредитен рейтинг в чужда валута на Словения от „А“ до "ВВВ+" и предупреди, че може да има ново понижение на рейтинга.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase