Възможно е до края на годината бюджетът да трябва да се актуализира. Снимка: архив, Булфото

Възможно е да се наложи ревизия на бюджета преди края на годината. Тази прогноза направи в сутрешния блок  на BULGARIA ON AIR експертът от БАН д-р Виктор Йоцов.

Преди около 7 месеца икономистът коментира в ефира на телевизията, че никой от кабинета Борисов не би дръзнал да прави кардинални реформи в годината преди вота. Мнението се потвърди, а към днешна дата Йоцов смята, че икономическото  състояние в страната е доста тревожно. Причините – нулевият растеж, високият бюджетен дефицит и минималните чужди инвестиции.
 
Облаци над икономиката у нас – такава е мрачната прогноза, поне до края на 2013 г., категоричен е икономистът Виктор Йоцов. Една от причините е, ако погледнем бюджета за първите три месеца, дефицитът е около 800 милиона, а  за цялата година е гласуван 1 милиард лева.
 
Според експерта т.нар. политически данък популизъм ще бъде платен, но той представлява нож с две остриета – от една страна в помощ на крайно нуждаещите се и социално слабите,  но от друга за сметка на бюджета. По отношение на плана „Орешарски“ икономистът не е скептик, а напротив - одобрява подобна политика, но с условие.
 
По закон дефицитът трябва да бъде до 2% дефицит,  дори по-рестриктивен от 3%-вия за Европа. Според Йоцов новото правителство ще даде приоритет на социалните разходи, но те не са инвестиционни  и не водят до траен растеж. 10% увеличение на минималната заплата и пенсиите ще повиши потреблението, оттам производството и събираните данъци.
 
Икономистът не е привърженик на изкуствено създаване на работни места за ниско квалифицирани кадри, защото не носят висока добавена стойност. Ако мандатът на следващото правителство бъде успешно завършен, минималната работна заплата ще достигне 450 лв., както обещаха от БСП. Основни пречки обаче ще бъдат силната опозиция в лицето на ГЕРБ и кризата на Стария континент.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase