Снимка: Европейска комисия
fallback

На първото си заседание на обществения съвет по енергетика към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) беше одобрено искане да се оповестят договорите в областта на енергетиката, за което настояваха и протестиращите в началото на годината.

В изпълнение на това решение днес от министерството публикуваха 112 договора. Справка показа, че става дума за договорки между Националната електрическа компания (НЕК) с нейните партньори. Очаквано обаче липсват споразуменията с „Газпром“ или „Атомстройекспорт“, а причината вероятно е търговската тайна.

На страницата на МИЕТ могат да бъдат намерени споразуменията на НЕК с ТЕЦ „Марица Изток“ 2, както и с частните ТЕЦ „Марица Изток“ 3 (КонтурГлобал) и ТЕЦ „Бобовдол“. В тях например е посочено, че НЕК трябва да изкупува определената квота произведена енергия, в случая с „КонктурГлобал“, като цената се определя от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

За ТЕЦ „Бобовдол“ в приложение е представено договореното количество енергия, но данните се отнасят до първото полугодие на 2011 година.

В договор са уговорени и условията за поддържането на студен резерв от топлоцентралите, както и споразуменията със заводските централи. Някои от споразуменията обаче са с дати от 2009 година - договорът за пренос на електрическа енергия между НЕК и завода за хартия "Белово".

Още в края на миналата седмица служебният министър Асен Василев призна, че най-важните енергиийни договори едва ли ще бъдат разсекретени, тъй като в тях се съдържа стратегическа информация за развитието на руските компании на целия европейски пазар, не само в България.

Именно тези текстове обаче бяха очаквани и искани по време на протестите.

Договорите можете да намерите на страницата на енергийното министерство.

Още новини от България можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 11 години

питайте тройната коалиция те ще ви изяснят нещата

26

Анонимен

преди 11 години

България купува газ от Русия по цена около 300-310 дол./1000 куб.м. Това е около 450 лв. Средноевропейската цена е такава. Същия газ стига до битовите потребители на цена от 700-750 лв., а за производствени нужди е още по висока цената. Разбирате ли, защо се пазят в тайна тези договори ? Защото ще възникнат въпроси , а къде отива разликата?:-))А кой подписваше последно, с Русия за газа? ГЕРБаджиите и оня *** Добрев.

25

dd

преди 11 години

Договорите които е сключила Държавата засягат гражданите в тази държава и те трябва да са публикувани от първата до последната буква.Особенно тези които засягат Енергетиката(Белене,Южен Поток) и ползването на природните ресурси(газ,руда,вода,дървета)., Договорите и икономическите отчети на НОИ , Здравната Каса. НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ИСКАМЕ ДА ЗНАЕМ КЪДЕ СА НИ ПАРИТЕ.

fallback