България не е изправена пред фискален пожар. Снимка: архив Булфото
fallback

В България няма фискален пожар, който трябва спешно да гасим. Това е голямата разлика между събитията, които наблюдавахме в южните европейски страни през последните години, и случващото се днес в страната.

Политическите кризи в Европа, начело с Гърция, бяха изцяло под заплахата от фискален провал и изпадане в някаква форма на неплатежоспособност. В тези страни наистина имаше фискален пожар – спешно да се гласуват „драконовски” икономии и да се овладее дефицитът, да се успокоят пазарите, а в случая с Гърция – и спешно да се предоговорят условията с кредиторите. Ситуация, при която политическите неразбории трябва бързо да намерят решение, за да има кой да спасява държавните финанси. В България това не е така.

Казано най-просто, дори и до края на годината да разпуснем парламента и да няма ефективно правителство, държавните финанси не би следвало да са под заплаха. Има гласуван бюджет, който при строго управление може да бъде почти балансиран. Има гласувани и ред фискални правила, които не позволяват толкова лесно да се развърже кесията и да започне популистко харчене – трябва да има работещ популистки парламент (с твърдо мнозинство), за да стигнем до такъв сценарий. Драма във фискалния резерв също няма, въпреки многото спекулации – достатъчно е да споменем, че през миналата година по това време във фискалния резерв имаше по-малко пари. Едва ли беше далновидно да правим светкавична емисия на дълг (в деня на оставката), за да платим земеделските субсидии, но емисията все пак мина успешно и попълни временните липси в резерва.

Накратко, ние нямаме фискална драма, но имаме социално-икономическа такава – слаби институции и никакво доверие в политиците, ниска заетост и съответно бедност, държавно (политически) доминиран пазар на енергия и държавно установен (със закон) монопол при доставката на електроенергия, което означава пълна липса на избор и високи сметки за ток. Всички тези проблеми са структурни и по същество дългосрочни.

Фискалният пожар може и да се угаси с някакви спешни мерки (или с помощ отвън), но този социално-икономически пожар не може да се изгаси от днес за утре – няма как за ден да се създадат 400-500 хил. работни места, нито пък може от утре да се премахнат установените монополи. За да постигнат нещо тези протести и политически неразбории, трябва да доведат до дългосрочни структурни политики.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

benevolent

преди 11 години

Като служител на БНБ искаха да ме накиснат преди кризата за балона, които умишлено създадоха на фондовата борса (20 млрд спад), жилищния пазар и лошите кредити (20%). С някои от тях от рисърча бяхме учили в ЦЕУ, Будапаща където ни преподаваха как да правим кризи и картели. Под влиянието на Сорос и Европейските институции постоянно взимат решения в угода на банките и спекулантите. Каква е тази ЦБ, която ще те отрови вместо да те съди за предоставяне на тази информация.

12

Николай

преди 11 години

Дянков може да е всичко,но не докара България до това да тегли кредити за да плаща пенсии и заплати и не я зароби за стотици години напред,както направиха някой други индивиди от предишните години с договорите за Мариците,Бобовдол,Балкан,Кемиковци и т.н и т.н. Нека плюенето по мой адрес започне,СЕГА!!!

11

BUMER

преди 11 години

Да имаме 36 милярда

fallback