Снимка: Ройтерс
fallback

От началото на декември наблюдаваме ръст на газовите доставки към Европа, заяви ръководителят на „Газпром” Алексей Милер. Пикът е бил на 14 декември, когато компанията е отчела износ на 550,1 млн. куб. метра газ, става ясно от съобщение на сайта на газовата компания.

Тези данни са доказателство, че проекти като „Северен поток” и „Южен поток” са необходими за Европа, допълва Милер.

Причината за увеличеното потребление на газ от страна на европейските потребители е студената вълна, обхванала Стария континент през последните седмици.

През последните години Европа се опитва да диверсифицира газовите си доставки, но на този етап различен източник на газ не може да бъде намерен. Изграждането на новите газопроводи разнообразява трасетата.

Изграждането на „Южен поток”, чието трасе ще минава и през България, започна на 7 декември. Алтернативният проект, подкрепян от ЕК – „Набуко”, обаче на този етап „буксува”, както обясни премиерът Бойко Борисов по време на подписването на интерконекторната връзка със Сърбия.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Язе

преди 11 години

E Бойко да докара оня, вречнения газ от н'ам къде си на европата.Смешковци, нема как да скъсате с Русия. Прекалено близо и прекалено много ресурси имат. Всичко друго е политика.

7

Анонимен

преди 11 години

Do 6 -АНОНИМНИЯ/Аз не зная как се работи в капиталистическа Германия./все пак само 6г. съм учил./Ама добре ще ми е да покажеш уменията си на вилата ми.

6

Анонимен

преди 11 години

1 a be *** ти си бил страшно *** бе , знаеш ли как се работи в капиталистическа Германия , Англия , Щатите , тези страни как са изградени бе *** червен.

fallback