Снимка: Reuters
fallback

Публикуваните през последните години международни индекси показват, че България бележи влошаване на позицията си във всички класации, освен в една, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Всяко подобрение на позицията в класациите води до доходите, заяви Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ.

Например лошо работещата съдебна система в последните 20 години бърка в джоба на българина, защото фирмите не сключват договори, когато знаят че може да не се изпълнят, а банките ограничават кредитирането, защото няма кой да ги защити, когато длъжникът е неизряден. Съответно фирмите, банките и гражданите правят значителни разходи да се защитят от некоректност или въобще не правят сделка, инвестиция, разход.

От ИПИ са изпратили запитване до окръжните съдилища в България, относно сроковете за обявяване в несъстоятелност в съответните съдилища. От 15 не са получени отговори, а другите са давали срокове от 2 години до 6-7 години. Тоест има определена неяснота, големи разлики, обобщи Костадинова.

Докато през 2011 г. България е била близо до средните нива в Европа по отношение на икономическата свобода и условията за правене на бизнес, то през тази година вече е в долната 1/3 на класацията. Влошаване се наблюдава и при възприятието за корупция, където страната заема последно място в ЕС. При индекса за човешко развитие промяна няма – отново сме на опашката.

Единствената добра новина идва от правото на собственост, което през тази година е по-добре защитено и България вече не е последна в ЕС. Въпреки това повод за радост няма, тъй като страната изпреварва единствено Румъния и заема предпоследно място.

За поредна година причините България да продължава да се сочи като най-бедната страна в Европейския съюз са недостатъчната защита на собствеността, тежките административни процедури, прекомерното регулиране на частните взаимоотношения.

Следващото правителство в България трябва да е смело в реформите по време на криза, защото кризата явно не е свършила, смята Явор Алексиев от ИПИ. Той даде пример с Полша, която се изкачва в международните индекси и отчита успешно икономическо развитие, като управляващата партия там е преизбрана и се е захванала още по-смело с реформите.

Реформите в България обикновено се посрещат със страх и опозиция. Това се дължи колкото на населението, което е изморено от тях, и натиска от заинтересовани групи за запазване на настоящото положение, толкова и на неспособността на политиците да убедят избирателите в необходимостта от промяна.

За подобряване на ситуацията в България от ИПИ предлагат премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, също така облекчаване на изискванията за полагане на извънреден/нощен труд. Предлага се и заместване на част от държавната субсидия за висшите учебни заведения с проектно финансиране, ваучерна система за началното и средното образование.

Други мерки, които предлагат от института са:


- премахване на държавните субсидии за земеделието, железопътния транспорт, пощите;
- премахване на данък дивидент и данък наследство;
- разбиване на монопола на НЗОК;
- ускорено довършване на кадастралната карта;
- намаляване на административните структури и на заетите в администрацията;
- масово предлагане на е-услуги от администрацията и санкции за институциите и административните служители при липса на такива. 

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

156

Анонимен

преди 11 години

Колко сме зле,го показват идеите на господата от ИПИ,като отчетем че липсват условията на пазарна икономика у нас има ли смисъл да говорим по нататък.

155

Smurf

преди 11 години

Да България върви надолу в почти всички класации, това подла инсинуация. България въви под мъдрото ръководство на Др. ген.Лейт инж. Бойко Борисов върви нагоре в класациите за най-висока детска смъртност, за най-къс живот, за най-висок темп на нарастване на безработицата, за най-ниски заплати в Европа, за най-много болни от сърдечни заболявания ,как така ще сме надолу нагоре и само нагоре към незнайни висини

154

Анонимен

преди 11 години

minalisme Giriya i Ispaniya po krajba za drugo neznam

fallback