Снимка: Reuters

Равнището на регистрираната безработица през октомври е 11%, или с 0,4 процентни пункта по-високо от септември, сочат данните на Агенция по заетостта.

Ръстът в броя на хората без работа се обяснява с приключването на сезонната заетост, която обичайно повишава безработицата в страната.

Държавната агенция отчита увеличаване на входящия поток от безработни в бюрата по труда и същевременно намаляване на търсенето на първичния пазар. Към края на октомври в бюрата по труда са регистрирани близо 362 хиляди безработни, показва статистиката. През септември те са били почти 350 хиляди души.

Заради освобождаването на сезонни работници през месеца съществено се увеличават освободените от работа лица от сферата на хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и търговията.

По схеми на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и по програми и мерки за заетост от Националния план за действие по заетостта на работа са постъпили 6 036 души. В същото време по европейската програмата през месеца са заявени 11 900 работни места, а по програми за заетост – около 700 места.

За безработните младежи до 29 години общо по схеми и програми са обявени около 5 600 работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase