Снимка: Investor.bg

Строителният бизнес поиска държавата да започне да изпълнява програма за стимулиране на купувачите на първи дом.

Арх. Пламен Мирянов от „Артекс инженеринг”, който беше сред участниците в конференцията за имоти BalRec, посочи, че стимулите трябва да бъдат насочени към младите и тези, които искат да имат собствен дом, но изпитват затруднения с покупката му.

Предприемачите предлагат да се възприеме политика, при която да се стимулира покупката на първо жилище – ново строителство, на стойност до 65 хил. евро без ДДС и с площ 75-80 кв. м.

По линия на една такава програма държавата би могла да намали ДДС за сделките с новопостроени жилища на 5% и да дотира лихвите по кредитите за покупката на жилище, които са изтеглили купувачите, както и да предоставя терени за строителство на бюджетни и социални жилища на преференциални цени, така че да се намали себестойността на строителството.

Арх. Мирянов посочи, че в момента 14 европейски държави успешно прилагат подобни стимулиращи програми. Той посочи, че предстои браншът да се организира и да се създаде работна група, която да работи в посока постигане на диалог с държавата за възприемането на стимулиращи политики.

Приемането и осъществяването на подобна програма не само ще стимулира строителния сектор и пазара на имоти, но може да върне и много млади хора в страната, които в момента не биха могли да си купят собствено жилище нито в България, нито в чужбина, допълни той.

Инж. Пламен Андреев от „Планекс” посочи, че намаляването на ДДС за сделките с жилища ново строителство на 5% ще доведе до понижение на цените на нискобюджетните жилища с 12-15%.

По думите му жилищната политика на българската държава не е ефективна и работеща. Според него има необходимост да се разработи условен модел за бъдещото развитие на жилищния пазар на базата на демографски проучвания.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че във връзка с приемането и изпълнението на стимулираща програма за покупка на първи дом трябва да се мисли и за законодателни механизми, които да не позволят опорочаване на инициативата и да доведат до серия от сделки с цел отклонения от данъчното облагане.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase