Снимка: БТА

Равнището на безработица през август е 10,7%, или с 0,1 процентни пункта по-ниско от месец юли, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Безработните намаляват с около пет хиляди души спрямо предходния месец, като в бюрата по труда в страната са регистрирани малко над 350 хиляди лица без работа.

На работа през август са постъпили 20 хиляди безработни, или с почти осем хиляди души повече на годишна база. Увеличението се обяснява с по-големия брой постъпили на работа по оперативна програма ”Развитие на човешките ресурси”. 

От държавната агенция посочват, че през месец август се наблюдава повишено търсене на работна сила на първичния пазар в бюрата по труда спрямо юли. Заявени са 11 184 работни места, или с 1 394 повече от юли. Частният сектор е заявил 6 135 места.

Най-много свободни работни места в бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост (2 454), от търговията (1 726), от административните и спомагателни дейности (1 475) и от образованието (1 329).

През месеца се отчита по-голямо увеличение на свободните места от административно-спомагателни дейности (с 1 051 места) и от сферата на образованието (с 847 ), свързано с предстоящото откриване на учебната година.

По схеми на програма ”Развитие на човешките ресурси” са заявени общо над 18 хиляди работни места. По новостартиралата схема „Подкрепа за заетост” са заявени над 12 хиляди места, по схема „Развитие” – повече от 5 хиляди, по схема „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” – близо 1 400 и по схема „Отново на работа” – почти 50 места.

По програми за заетост на Националния план за действие по заетостта са заявени 237 места.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase