Снимка: архив Reuters

Българската газова компания „Булгаргаз“ предлага цената на газа да се намали с 0,67% през четвъртото тримесечие на годината спрямо предходното, става ясно от съобщение на сайта на държавната компания.

Държавният доставчик отправи предложение на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от 1 октомври да утвърди цена от 728,34 лв. за хиляда кубически метра за четвъртото тримесечие на 2012 г., което представлява понижение от 0,67 на сто или 4,89 лв./1000 куб. м. спрямо предходното тримесечие на тази година.

Съгласно Наредбата за регулиране на цените на природния газ на всеки три месеца "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно дружество на Български енергиен холдинг, изготвя и внася в държавната комисия предложение за утвърждаване на продажна цена на природния газ.

От държавната компания допълват, че предложената цена не включва недовзети от „Булгаргаз“ приходи от предходни периоди. Предложената цена отчита договореното с руската страна намаление на доставните цени на природния газ, се посочва още в съобщението.

Миналата седмица председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев заяви, че ако от „Булгаргаз” бъде предложено намаление в цената на газа, то ще бъде прието с удоволствие.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase