Когато имаме пари, харчим по-лесно от европейците. Снимка: Ройтерс
fallback

Българите са доста по-импулсивни от европейците при взимането на решения по финансов въпрос – близо 60% от нас размишляват, докато 40% действат веднага. При останалите страни в Европа делът на умуващите е 72%, а на действащите – 28%.

Това показва проучване на ING, проведено като от общоевропейско изследване.

Българите значително по-рядко вземат финансови решения самостоятелно, за разлика от европейците, като съгражданите ни предпочитат да се консултират със своите семейства и с финансови специалисти. Само 17% от хората у нас вземат напълно самостоятелно финансови решения, докато в Европа този процент е 26%.

62% от българите мислят в дългосрочна перспектива за своите финанси, в сравнение със 70% от европейците. Когато решават финансови дилеми, 37 на сто от българите се доверяват на интуицията си, докато в Европа процентът е 31.

43% от всички европейци понастоящем не разполагат с финансов резерв за спешни нужди. Между 2010 и 2012 г. има лек спад в броя на потребителите с подобен резервен фонд. Наличието на финансов фонд за неотложни нужди в България е много по-ограничено в сравнение със средното за Европа - 59% от българите нямат такъв фонд (при средно 43% за изследваните европейски страни).

По отношение на финансовата грамотност хората в България не се различават съществено от останалите европейци: 22% от българите имат много ниска финансова грамотност, при 20 на сто в Европа. Отлична е финансовата грамотност на едва 1% от българите, а такава имат средно 2 на сто от европейците.

Половината от българите планират ваканцията си предварително, докато в Европа този процент е малко по-висок – 58%. Цели 73 на сто от българите предпочитат да си опаковат в последния момент (вечерта преди заминаване) багажа за пътуване. В Европа 68% правят същото.

Практиката да се купуват принадлежности за ваканцията предварително е много характерна за българина – 80%, а за останалите европейски страни това е почти закон – 89%.

Голямото мнозинство от българите (84%) планират предварително бюджета за почивката си, докато в Европа това правят 71 процента. 74% от българите по време на почивка се придържат към предварително определения бюджет, докато само 52% от европейците изпълняват предварителния си план.

*Проучването е проведено в 10 страни в Европа: Холандия, България, Гърция, Испания, Румъния, Словакия, Полша, Чехия, Турция и Унгария. Можете да го направите и вие

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

1

преди 11 години

spored men edinstveniq razumen kredit e ako go vzeme6 za nqkakav biznes i da gi zavarti6 parite.

21

benevolent

преди 11 години

Добре е да се знае, че банките в България са в картел, които се подкрепя от БНБ. Мога да го твърдя, защото работих там и предлагаха подкупи. Само вижте лихвите в Европа и България.

20

marti

преди 11 години

това е много представително изследване...само една цивилизована и със силна икономика държава има и това е Холандия...и пак сред бившия соц. лагер сме назад дори и с малко...Турция и Гърция са извън коментара ми.

fallback