Снимка: БТА
fallback

Към края на лятото представители на туристическия бранш занижават очакванията си за ръста на приходите, представени от тях в началото на сезона. Прогнозите за увеличение от 8 процента вече са занижени до не повече от 6 на сто.

Това съобщи пред Investor.bg председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Според него плановете за 8-процентов ръст са били реално пресметнати, но след атентата в Бургас и регистрирания отлив на израелски туристи браншът неизбежно е понесъл щети. „Въпреки че туризмът е един от най-критикуваните отрасли, и тази година той ще отбележи ръст“, заключи обаче експертът.

Помолен да даде личната си прогноза за предстоящия зимен сезон, Рагин обясни, че се очаква добър ски сезон, но изрази опасения за отлив на гръцки туристи заради задълбочаващата се криза в южната ни съседка.

Хотелиерската асоциация ще настоява държавата да предприеме мерки, които да компенсират евентуален отлив, каза председателят на асоциацията. Той обясни, че една от възможните мерки е въвеждането на 5 или 10-годишни визи за турци, руснаци, украинци и туристи от Беларус, за да се улеснят техните пътувания към България.

На въпрос за очакваното поскъпване на почивките през 2013 г. Рагин отговори, че ваканцията по Черноморието със сигурност ще поскъпне, като прогнозите са за ценово увеличение от 7-8 процента. Повишените разходи за издръжка на хотелите плюс поскъпването на храните са основните причини за очакваното увеличение на услугите.

От бранша заявиха, че заплатите в бранша остават замразени. По информация на асоциацията най-ниската заплата е между 400 и 500 лева, а за ръководните длъжности - между 1000 и 2000 лева. Възнагражденията ще се задържат на нивата от миналата година заради ниското търсене на услугите и по-голямото предлагане, отбеляза експертът.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

до 27

преди 11 години

ей мишок, ходи да подпомагаш закъсалата гръцка икономика,може да погасяваш и някой кредит на гръцка банка с български лихви,ближи чуждите *** скапаняко,а на нас са ни достатъчни и руските туристи защото за разлика от "родните" оценят това което им се прадлага,а на всичкото отгоре са и в пъти в повече платежоспособни

25

Анонимен

преди 11 години

Абе все още ли има балъци да си бутат парите при българските измамници. За толкова години селяните още не се научиха да правят бизнес. Ей селяни бегайте да сеете и орете, че от туризъм гладни ще си останете.За какво качество да говорим като тя самата услуга липсва - нито хотелите им като хотели,персонал събран от кол и въже,качеството и количеството на храната не се коментира,защото това помия и то в детски порици и навсичко отгоре и ще те окрадат ако си оставиш нещо в стаята.Това е туризма в БГ

24

до 11

преди 11 години

хаха, *** оптимисте, явно сме цъфнали и вързали според теб и кухата ти тиква. нещастен лъжец си ти! платен член на мгерп!

fallback