Константин Стаменов. Снимка: Личен архив
fallback

Предприятията от тежката индустрия усещат връщане на кризата от 2008 г., като прогнозите за тази година са за намаляване на производствените обеми с около 30-40 процента.

Това съобщи в интервю за Investor.bg председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

На този фон извънредното поскъпване на тока от първи юли тази година с 16% допълнително ще натовари бизнеса, затова от федерацията са предложили пакет от антикризисни мерки, които се обсъждат с министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Сред основните искания към кабинета е вече въведените от първи юни тази година по-високи акцизи на природния газ за отопление и гориво да се намалят, като пълната ставка се приложи от първи януари 2014 г.

Мотивът е, че директивата на Европейския съюз (ЕС) за синхронизиране на данъчната политика в ЕС дава свобода на държавите членки да въведат пълния размер на тези акцизи от началото на 2014 г.,

Другите предложения на компаниите от тежката индустрия са свързани с намаляването на екологичните такси „зелена и кафява енергия“, които големите замърсители плащат върху цената на ползваната от тях енергия.

Подобни преференции се прилагат за компаниите в редица европейски държави, затова бизнесът очаква положителен отговор от българската администрация.

Миналата седмица федерацията е имала среща във финансовото министерство, като очакванията са след съответните разчети администрацията да реши дали при частично намаление на акцизите по-ниските приходи ще са поносими за бюджета за следващата година.

Цялото интервю можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 11 години

Каква индустрия в България бе ? Индустрия имаше преди Иван Костов да разсипе България!! Сега имаме само големи супермаркети !!! Това е!!!

10

тежка индустрия

преди 11 години

в България след "демократизацията" няма. Има само "леки" бизнес дами по магистралите и публичните домове. ТЕНКЮ ИВАН КОСТОВ!

9

do 7

преди 11 години

кандидатката не е платила, отказала се е , както е написала. Много хора не плащат тези рушвети, нямат парите- затова и няма усвояемост на еврофиндовете, чиновниците гладни за рушвети, и така омагьосан кръг.

fallback