Дянков: Ще променим законите, за да създадем по-широка конкуренция. Снимка: БТА

С нормативни промени държавата ще се опита да повлияе на цените на горивата.

„Ще променим част от нормативната уредба и някои от законите, за да дадем възможност за по-широка конкуренция, която да доведе до намаляване на цените на горивата и да се облекчи ситуацията на пазара", е казал финансовият министър Симеон Дянков при посещението си в Панагюрище, цитиран от радио Фокус. 

Дянков е добавил, че за съжаление не може да се намали акцизът, тъй като при влизането на България в ЕС подписаните споразумения предвиждат поетапно негово увеличаване.

"Грешка е било да се разписва споразумението по този начин, тъй като доходи и акцизи трябва да са пропорционални. В момента акцизът е под минималния праг. Има теоретична възможност да се поиска намаляване, но за целта трябва да има решение на ЕК и всички останали 26 членки на ЕС", припомнил е Дянков.

Той е пояснил, че в девет от страните трябва да се проведе референдум, т.е. това няма да стане веднага. "Идеята за ползване на националния резерв също не може да се задейства, защото тя трябва да се изпълни едновременно от голяма група държави в ЕС. А първата среща на финансовите министри от общността е чак в средата на септември", допълви министърът.

Той коментира и темата за задлъжнелите общини. „Кметовете на общини с лоши финансови показатели първо трябва да погледнат какво могат да направят, за да ги подобрят, а след това да се сърдят на финансовото министерство. Докато аз съм финансов министър – ще бъде така – допълнителни пари ще получават финансово стабилните общини и то конкретно за капиталови разходи. Ще им бъде разписано за какво да ги изразходват, а останалите няма да получават допълнителни средства. Община Пазарджик е една от тези, които нямат добър финансов рейтинг. Вече имах среща с кмета на Пазарджик. Той ме увери че ще подобри събираемостта на местните данъци и такси и ще получи повече приходи. Той е един от първите петима кметове в страната на общини с проблеми. Радвам се на такова поведение и съветвам и други кметове да положат усилия да подобрят финансовите показатели на своите общини", е казал още Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase