Снимка: sxc.hu
fallback

До 2015 г. очакваме електроенергията в страната да поскъпне с 33%, съобщи на извънредна пресконференция днес Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара (БСК).

Според него е възможно до 2020 г. цените на тока да достигнат двойно увеличение в сравнение с днешните нива.

Данев посочи, че юлското поскъпване с 16% за промишлеността ще засегне най-сериозно металургичната и химическата индустрия. Сега пред българските производители стои дилемата дали да повишат цените си или да фалират, посочи още той.

В тази връзка Данев обрисува мрачна картина за бъдещето на икономиката у нас, като обясни, че се очаква сериозен спад на производството във всички сфери, съкращаване на работните места, отказ от инвестиции и влошаване на търговския баланс.

Известно е, че металургията е един от спонсорите на търговския износ, припомни експертът.

Нееднократно изразяваната от камарата позиция е да се създаде адекватна нормативна уредба, която да насърчава инвестициите в енергийна ефективност, така че промишлените предприятия да се изравнят по енегоемкост с колегите си от страните в ЕС.

В тази връзка Данев припомни, че разходите за енергия на индустрията ни са с 15% по-високи от тези в останалите европейски държави.

Още новини за българската икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

преди 11 години

След ЧЕЗ,ЕОН,БТК, БГА сега идва ред и на БДЖ.Вижда се,че сме роби в собствената си държава. Тук ни стрижат до кръв, а печалбите отиват безпрепятствено навън в подставените фирми на българските ченгета.Време е за Национализация на големите монополи. Не сме узрели за частен бизнес. Тия ни убиха с техната лакомия.

133

Флинстоун

преди 11 години

До 2015 има реална възможност да не ни трябва ток. Ще се върнем в каменната ера.И 50 % да поскъпне, народът няма да излезе на протести. Но то и Костов се мислеше за голям Командир, пък го катурнаха и сега е минало. Борисов ще подсмърча на следващите избори. Няма да влезе в парламента с тая убийствена политика. Вече се доказа че бивш комунист няма и нищо хубаво не чакаме от премиер - бивш комунист и зависим от групировките "безнесмен"

132

докога

преди 11 години

Крайно време е да публикуват всички изчисления за поскъпването на тока на сайта на Правителството, както и всички стенограми и договори. Това си е геноцид и пълно ограбване. Какви са тия"прогнози". Какви са тия ментарджийски приказки? Тия пиявици се загнездиха във властта. Назначиха ченгета за "бизнесмени", които нищо не работят, освен да "отупват брашнения чувал". Преди хранехме СССР, сега кого храним, бе *** мършави? Какви са тия БСК-та, какви са тия Гербове, какви са тия Цветелини зелени

fallback