Снимка: Reuters
fallback
Страните от еврозоната твърдо възнамеряват да задържат Гърция във валутния съюз, увери премиерът на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер след среща на министрите на финансите на 17-те държави от еврозоната. 
 
"Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната не беше предмет на обсъждане, никой не пледира в този смисъл" по време на срещата, добави Юнкер, цитиран от Франс прес и ДПА. 
 
Еврогрупата се надява на скорошно съставяне на правителство в Гърция, което да разполага с необходимото парламентарно мнозинство за продължаване на процеса на финансови преобразувания, отбеляза Юнкер.
 
Той припомни, че ЕС и Международният валутен фонд са помогнали много на Гърция и продължават да го правят, като деблокираха миналата седмица поредния транш от 5,2 милиарда евро. От тази сума 4,2 милиарда бяха вече преведени на Атина, а останалата част ще бъде отпусната до края на юни, посочи Жан-Клод Юнкер. 
 
Преговорите за сформиране на правителство в Гърция продължават безрезултатно от момента на произвеждане на парламентарните избори на 6 май, припомня ИТАР-ТАСС. Левите партии, чиито позиции значително се засилиха в резултат на вота, настояват за преразглеждане на мерките за бюджетни икономии, на основата на които еврозоната и МВФ приеха програма за антикризисна помощ за Гърция на стойност 130 милиарда евро. 
 
Европейски дипломати отбелязват, че ако в Гърция не бъде създадено правителство, което да може да гарантира изпълнението на всички поети от Атина задължения, изпълнението на антикризисната програма ще се окаже невъзможно, което на свой ред ще означава неконтролируем дефолт на страната и изпадането й от еврозоната.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

до еллин

преди 11 години

Думите ти са затрогващи.Поздравявам те с цялата симпатия,която изпитвам към теб и ти желая щастие в новия ти дом,родината на твоите деца

39

до 42 от еллин

преди 11 години

Благодаря ти сърдечно за думите ти. За мен е чест да живея и работя в Бг. Най-малкото се чувствам длъжен да знам майчиния език на децата ми. За всеки средно интелигентен човек в Гърция завършил училище не е проблем да разбере катаревуса. Да не говорим че много от младите хора, както и аз на времето учехме древногръцки и дори до днес често предпочитам да чета древните автори в оригинал... Факт е че за близо 3000 години езика ни не е претърпял тази метаморфоза, която са претърпели други езици.

38

до еллин

преди 11 години

Страхувам се,че не си прав.Имаше време,отдавна отминало,когато юридически документи се пишеха на катаревуса и адвокатите бяха тия,които четяха и превеждаха на говорим език съдържанието им,но днес дори те не го учат в този обем,документацията се пише на новогръцки.А е естествено,че букви и граматика са останали,придиханията изчезнаха.И днес правописа ви е тежък,изписването на звука и по 6 начина е малко тото. Затова те поздравявам,още веднъж,за нивото на българския ти и вярвам,че си наш приятел .

fallback