Влофганг Шойбле. Снимка: Reuters

Германия е склонна да обмисли допълнителни мерки, които да подкрепят растежа в Гърция, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от CNBC.

Страната обаче трябва да се придържа към договорените реформи, допълни министърът.

"Ако гърците имат идея с какво можем да им помогнем, за да подкрепим растежа, ние винаги сме готови за разговори“, отбеляза Шойбле.

"В крайна сметка целта е Гърция отново да стане конкурентоспособна, икономиката й да расте и тя да се завърне на финансовите пазари.

За да се случи това обаче, договорените реформи трябва да бъдат приключени. В противен случай за страната няма перспектива“, отсече финансовият министър на Германия.

В петък Германия подкрепи идеята за "европейски пакт за растеж", отхвърляйки критиките, че бюджетните икономии влошават ситуацията в Гърция.

Шойбле подчерта, че Гърция сама трябва да реши дали да остане в еврозоната и че ако иска международната подкрепа не трябва да се отказва от бюджетните икономии.

"Мога да разбера гърците добре... те страдат много“, коментира Шойбле и допълни: "За Гърция няма лесен изход“.

"Сега Гърция трябва да демонстрира дали може да събере необходимото мнозинство, за да остане в еврозоната“.

Шойбле посочи, че Германия не иска Гърция да напусне еврозоната, но също и че не може да накара страната да остане.

"Разбира се ние не искаме Гърция да напусне - това е съвсем ясно и недвусмислено. Ние обаче ще сме странно правителство ако не се подготвим за всички възможни сценарии“, допълва той.

Още икономически новини от Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase