Снимка: Reuters

Със спад на цените започна днешната седмица на световните пазари, предаде Ройтерс.

Сортът Брент от Северно море с доставка през юни поевтиня днес в сутрешната сесия до 119,85 долара за барел (159 литра). Това е с 1,36 долара по-ниска цена от исканата в края на търговията в петък.

В електронната азиатска сесия на Нюйоркската търговска борса американският лек суров петрол с доставка през май понижи котировките си със 72 цента до 102,11 долара за барел.

Причина за спада на цените е надеждата за решение на конфликта с Иран. След 15 месеца игра на нерви вчера се появиха нови надежди за решение на конфликта.

След определената като положителна среща в Истанбул Иран и групата пет плюс едно (петте членки на Съвета за сигурност плюс Германия) решиха да се срещнат отново на 23 май в Багдад, за да определят рамката на преговорите по иранската ядрена програма, като и двете страни определиха водените преговори в Истанбул като "положителни". Наблюдателите отбелязваха промяна в тона на разговорите и от двете страни, допълни AFP.

Целта е „стъпка по стъпка“ да бъде преодолян атомният спор, заяви извънредният пълномощник на ЕС Катрин Аштън в Истанбул.

През миналите месеци грижата за евентуална ескалация в ядрения спор и блокада на петролните доставки от Персийския залив от страна на Иран вдигна цените на горивото до небесата.

Още новини за цените на суровините четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase