Снимка: архив, Reuters
fallback

General Motors е решила временно да спре производството на електрическия автомобил Chevy Volt поради слаби продажби и натрупване на запаси, съобщава CNBC.

За период от пет седмици временно ще бъдат освободени 1 300 работници. Тази стъпка отновo повдига въпроса за жизнеспособността и дългосрочните перспективи пред модела. Ръководителите на GM обаче нямаха избор.

Продажбите са толкова слаби тази година, че компанията трябваше да адаптира производството към търсенето. Досега търсенето на Volt  се оказва далеч от първоначалните очаквания.

Когато електромобилът беше пуснат на пазара, от GM смело обявиха цели от 10 хил. продадени коли през 2011 и 60 хил. през 2012 г. Миналата година обаче се продадоха 7 671 броя, а от началото на тази - само 1 626.

Макар че Volt се рекламираше в цялата страна, през по-голямата част от 2011 г. колата се продаваше на определени пазари. После дойдоха и проблемите с батериите на колите, които предизвикаха пожари при екстремни тестове.

Най-големият фактор обаче може би е цената на Volt от 33 500 долара, която не e малка в сравнение с други подобни автомобили със сходни характереистики.

Любопитно е, че производството се прекъсва на фона на растящи цени на бензина, когато би трябвало електрическата кола да бъде лесна за продажба. Това очевидно не е случаят с Chevy Volt.

Още икономически новини в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 12 години

Ако живея в САЩ питай ме кога ще си взема някаква малка електрическа колица дето струва колкото един джип или някакъв спортен автомобил или хубав седан.Кво икономисват след като горят милиарди тонове газ за да правят ток?В атмосферата се отделя въглероден диоксид и сума други отрови.Не навсякъде можеш да я заредиш,не навсякъде можеш да я поправиш.И освен това никога не знаеш точно колко гориво имаш.Само ориентировъчна стойност батерийки са все пак.А през зимата е просто супер-седи си в гаража.

21

Рудолф Дизел

преди 12 години

Поздравявам всички електроентусиасти с новата фискална година, в която германските дизели чупят всички рекорди по проджби, а Фолксваген заслужено скоро ще бъде най-големият производител в света.

20

Анонимен

преди 12 години

Блу Моушън- шегуваш ли се? Тук говорим за модерни коли,а не за старовремски дизели,хвърлящи сажди. Оловните акумулатори на блумоушъните не замърсяват ли? Не ползват ли природни ресурси? А самото прехвърляне на Блумоушъни от Европа в САЩ и накрая "въглеродния отпечатък" на това "еко бу-бу" става могократно голям. Най-лесно е прехвърлянето на производството на еко-колите според континента. А за Фолксваген блумоушън не ни говори с тяхната 2 години гаранция,като изхвърли дюзите и си хиляди евра

fallback