Снимка: Reuters

„Ние следим много внимателно ситуацията във Vivacom. По принцип Telekom Austria (ТА) приветства пазарната консолидация, каквато се случи и в Австрия. А и предвид факта, че Мобилтел навлезе на пазара на фиксирани услуги, проверихме какво е финансовото състояние на Vivacom. Но решихме да не участваме във втората фаза на продажбата на Vivacom“.

Така главният изпълнителен директор на първия и в момента най-голям мобилен оператор в България - „Мобилтел“, Андреас Майерхофер коментира пред Investor.bg намерението на концерна – майка Telekom Austria да участва в покупката на конкурента Vivacom. 

Още по темата

Според Майерхофер причините за отказа на австрийската компания да продължи участието си в сделката е тежкото финансово състояние на Vivacom и антитръстовото законодателство. Придобиването на Vivacom би увеличило пазарната мощ на МобилТел, но това няма да бъде позволено от българските и европейските антитръстови власти.

„Разделянето на фиксираните от мобилните услуги би представлявало огромно усилие“, заяви Майерхофер, добавяйки, че австрийският концерн „не успя да открие дългосрочен бизнес смисъл в такава сделка“. Дълговете на Vivacom в размер на 1,6 млрд. евро също са голямо бреме както за продавача, така и за бъдещия купувач.

„Затова сега сме в ролята на наблюдател на последната фаза, но от медиите знаем, че няма много потенциални купувачи“, добави мениджърът на компанията.

В средата на януари реномираният австрийски всекидневник Die Presse писа, че TA е фаворит за придобиването.

„Telekom Austria Group не коментира слухове. Все пак компанията внимателно следи всички възможности за бизнес в бранша, включително и на пазари, в които вече присъстваме", заяви тогава за Investor.bg Александър Клеедорфер, говорител на групата.

Още новини за телекомуникационния бранш четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase