Снимка: Reuters
fallback

„Ние следим много внимателно ситуацията във Vivacom. По принцип Telekom Austria (ТА) приветства пазарната консолидация, каквато се случи и в Австрия. А и предвид факта, че Мобилтел навлезе на пазара на фиксирани услуги, проверихме какво е финансовото състояние на Vivacom. Но решихме да не участваме във втората фаза на продажбата на Vivacom“.

Така главният изпълнителен директор на първия и в момента най-голям мобилен оператор в България - „Мобилтел“, Андреас Майерхофер коментира пред Investor.bg намерението на концерна – майка Telekom Austria да участва в покупката на конкурента Vivacom. 

Oще по темата

Според Майерхофер причините за отказа на австрийската компания да продължи участието си в сделката е тежкото финансово състояние на Vivacom и антитръстовото законодателство. Придобиването на Vivacom би увеличило пазарната мощ на МобилТел, но това няма да бъде позволено от българските и европейските антитръстови власти.

„Разделянето на фиксираните от мобилните услуги би представлявало огромно усилие“, заяви Майерхофер, добавяйки, че австрийският концерн „не успя да открие дългосрочен бизнес смисъл в такава сделка“. Дълговете на Vivacom в размер на 1,6 млрд. евро също са голямо бреме както за продавача, така и за бъдещия купувач.

„Затова сега сме в ролята на наблюдател на последната фаза, но от медиите знаем, че няма много потенциални купувачи“, добави мениджърът на компанията.

В средата на януари реномираният австрийски всекидневник Die Presse писа, че TA е фаворит за придобиването.

„Telekom Austria Group не коментира слухове. Все пак компанията внимателно следи всички възможности за бизнес в бранша, включително и на пазари, в които вече присъстваме", заяви тогава за Investor.bg Александър Клеедорфер, говорител на групата.

Още новини за телекомуникационния бранш четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

мартинс

преди 12 години

виваком с техния адсл са пълен съкс, какъв тряя си да ползваш връзка от мегабайт като можеш да ползваш връзка от 10 мегабайта на същите пари, че и малко повече да са .. разликата е в пъти.. за нищо не стават, мтел също за нищо не става.. стават само оператори който предлагат услуги без шейп това го знае всяко хлапе ;]

46

Пеци

преди 12 години

Представяте ли си със загуба от над милиард евро как ни надписват сметките във Виваком.

45

Сашо

преди 12 години

Надписват ги, защото трябва да ни излъжат и да компенсират загубите си.

fallback