Снимка: архив, Dnes.bg
fallback

Задължителните допълнителни пенсионни фондове са записали загуба през 2011 година. Това показват изчисления на Investor.bg, базирани на данни на Комисията по финансов надзор.

През миналата година номиналната доходност за универсалните фондове е минус 1%. Реалната доходност, при която се отчита и влиянието на инфлацията, обаче е доста по-слаба, като за универсалните фондове тя е минус 3,7 на сто. Причината е, че инфлацията за 2011 година е 2,8%.

При професионалните фондове ситуацията е сходна – номиналната доходност е минус 0,5 на сто, а реалната – минус 3,2 на сто.

Пенсионните фондове трябваше да започнат да публикуват реалната си доходност (с отчитане на инфлацията) от 2010 г., като данните трябваше да обхванат периода 2006-2010 г. КФН обаче отложи с 5 години това тяхно задължение и по този начин скри отрицателната им реална доходност.

2011 г. е втората губеща година за пенсионните фондове след особено тежката 2008 г.. Тогава универсалните пенсионни фондове изгубиха номинално 21% от стойността си, а професионалните – 24%.

Каква е доходността на отделните фондове, както и какви резултати са постигнали фондовете за доброволно пенсионно осигуряване, може да видите в анализа на Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

ferd12

преди 12 години

няма и даиматдобри резултати защото се управляват от некадърници.

13

Анонимен

преди 12 години

Тъй като шанса ми да се пенсионирам е 10 предпочитам парите определени за пенсия да си ги внасям и да ги харча когато имам нужда,а не да ги подарявам за бонуси вашата м...йка!

12

ОГИТО

преди 12 години

КУ...ВИ ЯЖТЕ!!! ПИЙТЕ!!!! ОГИТО ЧЕРПИ!!!!!

fallback