Цените на жилищата няма да падат повече, прогнозира в интервю за Investor.bg инж. Галина Максимова, управител на „Софконсулт“ и член на комисията по професионална етика към Националното сдружение Недвижими имоти.

Движение надолу може да се очаква при офертните цени, но не и при цените, на които реално се сключват сделките, посочи Максимова.

„Офертните цени, които се виждат по обявите, в много случаи са завишени. За това сме виновни и ние брокерите, че понякога приемаме оферти с нереално високи офертни цени. Ако всички брокери кажат на продавача, че цената му е нереална и че няма да се ангажират с продажба, той ще отиде в няколко фирми и накрая ще стигне до извода, че трябва да си коригира офертата“, коментира тя.

Според инж. Максимова започват да се изчерпват най-търсените обекти на пазара, което води до разминаване на търсенето и предлагането. Започва да се чувства един известен недостиг на качествени жилища, а същевременно строителите не могат да работят, защото липсва финансиране.

Според Максимова предприемачите в строителния бранш вече трудно ще набират средства от продажби „на зелено“. „Това трябва да го забравим, никъде по света не се продава „на зелено“. Предприемачите трябва да имат, ако не разрешение за ползване на една сграда, то поне Акт 15, което означава, че те трябва да разполагат с капитал“, посочи тя.

Галина Максимова също така смята, че българският пазар трябва да изостави и практиката да определя цените на квадратен метър, защото в много случаи това води до заблуда за клиентите.

Цялото интервю с Галина Максимова можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase