Инж. Галина Максимова. Снимка: Личен архив
fallback

Цените на жилищата няма да падат повече, прогнозира в интервю за Investor.bg инж. Галина Максимова, управител на „Софконсулт“ и член на комисията по професионална етика към Националното сдружение Недвижими имоти.

Движение надолу може да се очаква при офертните цени, но не и при цените, на които реално се сключват сделките, посочи Максимова.

„Офертните цени, които се виждат по обявите, в много случаи са завишени. За това сме виновни и ние брокерите, че понякога приемаме оферти с нереално високи офертни цени. Ако всички брокери кажат на продавача, че цената му е нереална и че няма да се ангажират с продажба, той ще отиде в няколко фирми и накрая ще стигне до извода, че трябва да си коригира офертата“, коментира тя.

Според инж. Максимова започват да се изчерпват най-търсените обекти на пазара, което води до разминаване на търсенето и предлагането. Започва да се чувства един известен недостиг на качествени жилища, а същевременно строителите не могат да работят, защото липсва финансиране.

Според Максимова предприемачите в строителния бранш вече трудно ще набират средства от продажби „на зелено“. „Това трябва да го забравим, никъде по света не се продава „на зелено“. Предприемачите трябва да имат, ако не разрешение за ползване на една сграда, то поне Акт 15, което означава, че те трябва да разполагат с капитал“, посочи тя.

Галина Максимова също така смята, че българският пазар трябва да изостави и практиката да определя цените на квадратен метър, защото в много случаи това води до заблуда за клиентите.

Цялото интервю с Галина Максимова можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 11 години

До Продълж. на 31 Не сте единствените измамени от "Вегастрой". Много скоро, всички в абсурдната ни държавица ще разберат за измамите и престъпленията на тази фирма. Покрай тях, да се готвят да си понесат отговорността и всички лица и институции, участвали в измамните им схеми.

28

Продълж. на 31

преди 12 години

Случаят на ул."Петра" доказва,че простоватият мошеник няма мярка и налита да граби от силни и богати,високоинтелигентни хора,прилагайки хватки,дали резултат в контактите на Найденова с неуки,бедни,беззащитни хорица.Тези от ул."Петра"имат възможности и са се защитили.Говори се,че искат да принудят "Вегастрой"и"София Нов Дом"да съборят сградата и да я построят наново,без дефекти,но тези две въшкави фирми нямали нужните пари.Пита се обаче,какво да правят по-беззащитните им жертви от"Ст.Доспевски"?

27

Продълж. на 30

преди 12 години

Пита се, защо доказани мошеници продължават да вилнеят на пазара за недвижими имоти? В случая става въпрос за жена с ниско образование,която първо се "обучава" като дребна пионка във фирмите на по-едри мошеници,а после успява да разведе някого,да обсеби малката му и безобидна фирма и да приложи на дело и в свой интерес наученото от по-едрите мошеници.На ул."Ст.Доспевски"измами собствениците,същото е опитала да стори и на ул."Петра"/да ограби възрастен дипломат/, да измами и друг, силен на деня.

fallback