Сергия за сувенири в центъра на Атина. Снимка: Reuters
fallback

Агенция Fitch обяви решение за поредно понижаване на кредитния рейтинг на Гърция. Този път редукцията е с две степени – от ССС до С.

Според методологията на Fitch рейтинг С означава, че страната е едва на крачка от обявяването на банкрут. Следващата по-ниска степен на оценка, предоставяна от агенцията, е D. Тя се присъжда на облигации, по които плащанията са преустановени.
 
В мотивите за решението от Fitch посочват, че договореният спасителен пакет за 130 млрд. евро няма да е достатъчен, за да може страната да обслужи задълженията си. От агенцията говорят и за евентуално напускане на еврозоната от страна на Гърция.

Както е известно, вчера бе договорено, че Гърция ще получи помощ от 130 млрд. долара от еврозоната и Международния валутен фонд, за да посрещне задълженията си. Това е вторият спасителен пакет за страната за последните две години.

Отделно от това частните кредитори ще трябва да опростят дългове за 107 млрд. евро, поемайки загуба от 53,5 на сто от инвестициите си в гръцки облигации.

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос съобщи вчера, че програмата за замяна на гръцкия дълг, притежаван от частни инвеститори, ще започне от днес, 22 февруари.


„В общи линии програмата ще приключи до втората седмица на март, а напълно – до април“, каза Венизелос.
По думите му още днес гръцкото правителство ще одобри и ще внесе в парламента на страната законопроект за всички промени, поискани от международните кредитори. Също така днес може да бъде одобрено от правителството и внесено в парламента законодателството за програмата за замяна на дълга на частните инвеститори.

Всичко за икономиката на Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

sonia

преди 12 години

Запушихме устата на Анонимчо.Не се е появявал повече.Когато фактите говорят и боговете мълчат.А камо ли..........

75

sonia

преди 12 години

Българинът винаги се е простирал според чергата си.Итова му прави чест.А гърците ядоха и повръщаха големите за балканската им уста хапки,докато накрая се ***. Дълго ще мирише из цяла Европа.Има един виц,че само руснак може да ходи гол и бос и да си мисли,че живее в рая.Аналогично-само грък може да стигне до просяшка тояга и да си мисли,че превъзхожда другите.Прощавай,Анонимчо,но ти си просякът на Европа.

74

nikolai

преди 12 години

A бе гърците са си добре а ние продължаваме да им бачкаме най-мръсната работа и така ще продължава да е.Голяма част от парите които са 'потънали" в Гърция ги виждаш къде са-висок стандарт на живот,земеделие,туризъм,улици,градове всичко чисто,красиво и подредено.В България също се краде и всичко отива из швейцарски банки,мутри,к*рви,яхти,джипове.Това е разликата между двата народа и затова винаги ще си останем техните бачкатори за полето,миячи на *** и млади к*рвички за дърти гръцки дедовци.

fallback